Opuncie je kaktus, který si začíná získávat oblibu i v ČR. Nezajímá přitom pouze pěstitele, ale i ty, kteří dbají na zdravý životní styl.
Původ opuncie
Opuncie je rod kaktusů, jehož zástupci původně rostli na americkém dvojkontinentu od severu k jihu. Po zámořských plavbách Kryštofa Kolumba a objevení Nového světa se nicméně tyto rostliny rozšířily také do dalších částí světa. Pěstují se tedy ve Středozemí (především v Itálii), v Africe i v Asii, kde je populární především na jihu (konkrétně v Indii).
Kde si opuncii pořídit?
Opuncie je mrazuvzdorný kaktus, který si je bez problémů možné vypěstovat ve venkovním prostředí i u nás. Jednoduše si můžete pořídit semena a pustit se do toho, protože kaktusy obecně nepotřebují žádnou zvláštní péči. Čerstvé plody ovšem v České republice není snadné sehnat. Na druhou stranu si je možné jednoduše pořídit prášek z plodů, který má prakticky totožné vlastnosti.
Opuncie v kuchyni
Pokud seženete čerstvé opunciové plody, musíte před jejich konzumací odstranit slupku, protože je pokrytá nestravitelnými drobnými chloupky. Jejich dužinu lze následně využít několika způsoby. Můžete ji jíst čerstvou, přidat do ovocných salátů, použít do džusů a smoothie anebo si z ní připravit zdravé sladidlo. V nápojích přitom nachází uplatnění rovněž výše zmíněný prášek.
Vliv na zdraví
Plody opuncie obsahují velké množství rozpustné a nerozpustné vlákniny, vitamínů a minerálů, tedy účinných látek, které jsou důležité pro naše zdraví. Vláknina např. v žaludku nabobtná, čímž zvyšuje pocit sytosti. Zároveň má pozitivní vliv na trávicí soustavu, neboť např. kladně působí na střevní mikroflóru. Toto ovoce můžete využít rovněž při detoxikaci organismu i pro zvýšení imunity.
Zajímavosti o opuncii
- Opuncie se česky rovněž nazývá nopál. Proto se v obchodech můžete setkat s názvem nopál prášek.
- V českých obchodech lze narazit i na nopálový chléb, který je dostupnější, než byste možná čekali.
- Z opuncie si je možné připravit také opunciový čaj, jenž se může stát zdravou alternativou klasického čaje.
- Kaktus a jeho účinky obdivovali Indiáni v centrálním Mexiku už před mnoha tisíci lety. Z plodů si připravovali mouku, jíž přidávali do dalších pokrmů.
- Plody mají souvislost i s alkoholem. Používají se na přípravu alkoholických nápojů, z výtažku jsou ale zároveň vyráběny tablety proti kocovině.
Kaki: „pokrm bohů“, který je ideální pro chladné měsíce. Ochutnejte zdravé vánoční ovoce