Kristína se stala nejmladší účastnicí třetí řady této soutěže v roce 2019 a postoupila rovnou do užšího výběru TOP 16. Celou soutěž brala jako jednu velkou školu vaření, a nakonec ji vyhrála. Neusnula ovšem na vavřínech a rozhodla se posunout ještě dál. Chtěla studovat u těch nejlepších.
Od MasterChefa až po michelinskou restauraci
Výhru a výtěžek z prodeje vlastní kuchařky se rozhodla investovat do vzdělání a po maturitě odjela do Londýna na prestižní kuchařskou školu Le Cordon Bleu, kde obdržela po ukončení studia v roce 2021 Grand Diplôme®. Ze školy se potom po hlavě vrhla do práce v michelinské restauraci, a jak to podle jejího profilu na instagramu vypadá, přišel čas jít zase dál.
Práce v restauraci byla pro mladou kuchařku hodně náročná, jak přiznala v rozhovoru pro Novinky, a šestnáctihodinové směny přirovnala k vojně.
I přes jasný úspěch a neuvěřitelné odhodlání je Kristína spíše skromná, a ani si nemyslí, že by byla pro vaření nějak mimořádně talentovaná, nebo byla obdarovaná mimořádně vytříbenou chutí. Spíše si myslí, že měla štěstí, když objevila jako hodně mladá práci, která ji baví, a nemusela se zdržovat hledáním. A stejně pozitivně vidí i to, že vaření je činnost, která i rodičům připadala praktická, a proto ji nemuseli od dětských plánů odrazovat.
Kuchařkou už od dětských let
Vždyť jim začala vyvařovat už v osmi letech! Měla dokonce knihu s názvem Kuchařská kniha pro princezny, a tak si vlastně doma jedli jako na zámku. Ze všeho nejvíce ji už tenkrát na vaření těšilo, že může svým jídlem někomu udělat radost.
Když potom zjistila, kolik nových jídel může vyzkoušet, bylo jasné, že dětská vášeň se stala jejím životním snem. Dostávala kuchařky, hledala si zajímavé recepty, a nakonec si začala tvořit svoje vlastní jídla.
Rozhodně si nedávala malé výzvy a toužila umět svatební dorty nebo hovězí Wellington, které viděla v soutěži MasterChef. Lákaly ji také suroviny, které vůbec neznala, jako zvěřina nebo třeba chobotnice.
Do soutěže ji přihlásila maminka
Nakonec to její maminka rozhodla za ni a přihlásila dceru do soutěže MasterChef. Sama by to asi neudělala, protože nevaří proto, aby dělala show, ale proto, že miluje vaření. Dokonce se dodnes nepovažuje ani za influencerku, přestože je na sociálních sítích velmi oblíbená a Forbes ji zařadil mezi třicet významných osobností do třiceti let.
Do soutěže ani jít nechtěla a doufala, že nebude vybraná, a že bude na překážku její věk. To se ale vyřešilo podpisem rodičů, a nakonec za tu zkušenost byla ráda.
Popularitu využila k vydání kuchařky, aby si vydělala na školu
Další velkou výzvou bylo studium na nejstarší francouzské kuchařské škole Le Cordon Bleu v Londýně. Škola má původ ve Francii, odkud se rozšířila do dalších zemí.
A Kristíně jedno devítiměsíční studium nestačilo, takže nakonec studovala rovnou dva obory najednou, vaření i pečení.
Určitě to byla dobrá rozcvička pro práci v michelinské restauraci Story, kde tráví pět dní v týdnu od osmi hodin ráno do půlnoci. Zaujalo ji, že jde o malý podnik, což vždy chtěla, a že vaří britskou kuchyni francouzskými technikami, což jí umožnilo použít znalosti ze školy v praxi.
A znovu plánuje změnu
Ještě v létě Kristína o odchodu ze Story neuvažovala, protože se chtěla naučit co nejvíce věcí. Lákaly ji však i jiné restaurace. A podle instagramu to vypadá, že po třinácti měsících dřiny se rozhodla, že je to ten pravý čas, aby šla dál.
Zdroj: novinky.cz, instagram, wikipedie
Autor: Lída Kropáčková