Pokud jste ještě o pagáčích neslyšeli, o hodně jste přišli. Tohle drobné škvarkové pečivo se u nás připravuje především na Valašsku a Slovácku a velmi oblíbené je u našich slovenských sousedů. A až ho ochutnáte, zamilujete si ho i vy.
Pagáč je pečivo připravované z obvykle kynutého, avšak překládaného těsta. Do toho se mezi vrstvy přidávají škvarky, sýr, smažená cibulka a brambory, uvádí web Maková panenka.
Server dodává, že se toto pečivo připravuje především při slavnostnějších příležitostech, například na masopust, na hody, nebo na Moravě zkrátka kdykoli, kdy se předpokládá větší spotřeba lihovin.
Ztratil se v překladu
V České republice se o pagáčích příliš nemluví. A to hlavně proto, že se výraz v češtině moc neuchytil. Podle Makové panenky byly například v knize Moučníky od Márii Hajkové označeny pagáče jen jako „placičky“.
Slovenský slovník pak pagáč definuje jako druh pečeného moučného jídla menšího okrouhlého a plochého tvaru, ale nemluví už o tom, že se do jeho těsta vkládají další suroviny.
Snadno a rychle si je připravíte i doma
Jak by měly správné pagáče vypadat? Nejjednodušší je připravit si je doma podle našeho receptu a ochutnat. Potřebovat budete: cukr, mléko, droždí, hladkou mouku, sádlo, škvarky, žloutek, sůl, čerstvě namletý pepř a vajíčko na potření.
Ačkoli Prima fresh to ve svém receptu neuvádí, můžete do pagáčů přidat také bramborové pyré. A postup je úplně snadný. Rozehřejte mléko a rozpusťte v něm sádlo. Do misky rozdrobte droždí, přidejte 2 lžičky cukru, 2 lžíce hladké mouky a zalijte asi 50 ml vlažného mléka. Pak nechte vzejít kvásek.
V míse smíchejte mouku se solí a pepřem a doprostřed vlijte 150 ml mléka, 2 žloutky a připravený kvásek. Do těsta přidejte najemno pokrájené škvarky. Po vykynutí těsta rozválejte zhruba 1 cm silný plát, který rozdělte na několik malých čtverců.
Ty následně naskládejte vždy 3 na sebe a proložte je škvarky, sýrem, osmaženou cibulkou nebo bramborovým pyré. Výsledné kostičky pak pečte zhruba 20 minut na 190 °C dozlatova. Roman Paulus z Kulinářské Akademie Lidlu na videu na YouTube dodává, že je ideální pagáče po dopečení posypat kmínem.
Zdroj: YouTube, Maková panenka, Prima fresh
Autor: Šárka Cvrkalová