Jakmile dojde řeč na typickou polskou sladkost, většině z nás se okamžitě vybaví tradiční krówki. Všemi známé polské karamelky, na které mnoho z nás jen při pouhé představě rázem dostane chuť.
Tyhle legendární polské bonbony dokázaly zachutnat malým i velkým. I dnes si na nich dokážeme pochutnat, dostaneme-li možnost si je koupit. A pokud takovou příležitost nemáte, můžete si je vyrobit doma. Přinášíme vám recept na tradiční polskou laskominu.
Tradiční karamelky, které si zamiloval celý svět
Kdo někdy ochutnal tradiční polské krówki, nikdy nezapomněl na jejich poctivou chuť. Tyhle známé bonbony, které si oblíbil doslova celý svět, vznikly rukama pana Pomorskeho, a to již v roce 1921.
Vyrobit krówki není kdovíjak náročné nebo složité. „Tajemství spočívá v detailech. Ale je pravdou, že to není náročný recept. Nejdůležitější je používat kvalitní suroviny,“ vysvětluje web Rozhlasu.
Bonbony s krávou na obale
Polské krówki se dostaly do povědomí celého světa nejen svojí chutí, ale i tradičními obaly, na kterých nesměl chybět obrázek krávy.
„Krówki se vyrábějí po celém Polsku a existuje mnoho značek těchto bonbonů. Nejčastěji mají karamelky vanilkovou příchuť, mohou však být i čokoládové, s oříšky nebo s arašídovým máslem,“ popisuje tradiční laskominu web Top recepty.
Vyrobte si krówki doma
Milujete tradiční polské krówki a rádi byste si je vychutnali pokaždé, když se vám na tyhle sladké karamelové bonbony začnou sbíhat sliny? Pak se je naučte připravovat doma.
Na jejich přípravu potřebujete: 300 ml neslazeného kondenzovaného mléka, 80 g másla, 150 g cukru, 3 čajové lžičky instantní kávy a formu s pečicím papírem.
Všechny suroviny dejte do hrnce, kde je za stálého míchání přiveďte k varu. Jakmile se směs zahřeje a začne se vařit, dojde k jejímu zlátnutí. Vy vyčkejte a míchejte až do okamžiku, kdy směs bude mít krásnou karamelovou barvu.
Tehdy stáhněte hrnec z plotny, a směs šlehejte tak dlouho, dokud nezhoustne. Poté směs nalijte do připraveného pekáče vyloženého pečicím papírem a nechte vychladnout. Jakmile bude směs studená, vložte celý pekáč na 3 hodiny do lednice. Následně vyklopte a nakrájejte na bonbony.
Zdroj: polishhousewife.com, radiozurnal.rozhlas.cz, toprecepty.cz, tchiboblog.cz, livforcake.com
Autor: Natálie Kabourková