V obchodech nám často nabízejí mnoho druhů pečiva. Ty horší jsou balené a rozhodně je nemůže označit za čerstvé a zbylá většina je z rozpékaných polotovarů. Jak si tedy zajistit vždy čerstvé pečivo?
Domácí pekárny jsou na trhu již dlouho, ale zejména v posledních pěti letech s trendem zdravé výživy si zajistily svou oblíbenost. A není divu. S pár ingrediencemi můžete mít každý den čerství chléb, a navíc přesně takový, na který budete mít chuť.
Co budete potřebovat na domácí chleba?
V prvé řadě je potřeba trochu zainvestovat a pořídit domácí pekárnu. Těch je na trhu nepřeberné množství. Vždy vybírejte takovou, která vám bude funkcemi nejlépe vyhovovat. Základní domácí pekárna vyžaduje, abyste těsto sami vytvořili a nechali vykynout. Lepší pekárny pak udělají vše za vás a stačí jen nasypat suroviny. Celý proces hnětení těsta a pečení chleba zvládnou za vás. Věděli jste, že ty nejlepší nemusíte využívat jen na pečení chleba, ale zvládnou připravit i domácí jogurt nebo uvařit marmeládu? Dostanete do ruky tedy nejen pekárnu, ale po
Další částí pro pečení domácího chleba jsou suroviny. Pro základní chléb obvykle potřebujete tyto:
- 100 g žitné chlebové mouky
- 520 g hladké mouky
- 10 –12 g droždí
- 370 ml vody
- 2 lžičky soli
- 3 lžičky kmínu
- 2 lžičky octa
- lžička cukru
- 2 lžičky oleje
Samozřejmě je možné vyměnit druhy mouky, přidat oblíbená semena, například slunečnicová nebo dýňová a běžný, třeba řepkový olej vyměnit za slunečnicový.
Rady a tipy, aby se chleba vždy povedl:
- Někteří používají pouze hladkou běžnou mouku, ale lépe uděláte, když jí doplníte o speciální chlebovou mouku, která je určená k pečení domácího chleba.
- Hladkou mouku můžete nahradit celozrnnou moukou, která více prospívá našemu zažívacímu ústrojí.
- Mouku vždy prosejte. Těsto pak lépe kyne.
- Nespěchejte. Těsto nechte několikrát vykynout (doba kynutí může být i 3 hodiny). Rozvážná příprava a čas se projeví ve vláčnosti a chuti chleba.