Hovězí po burgundsku pochází z Francie, ale miluje ho i spousta Čechů. Pokud jste jej ale doposud neměli, pojďte se seznámit.
Původ hovězího po burgundsku
Boeuf Bourguignon neboli hovězí po burgundsku patří mezi celosvětově nejznámější pokrmy francouzské kuchyně. Jak už napovídá samotný název, toto jídlo se vztahuje k regionu Burgundsko. Zajímavější ovšem je, že se dříve jednalo o typický pokrm francouzských sedláků a zemědělců. Teprve později se dostal na stoly vyšších vrstev a dnes je oblíbený napříč celým spektrem obyvatel, a to nejen ve Francii.
Suroviny na hovězí po burgundsku
Základem je samozřejmě hovězí maso. Často přitom bývá doporučována plec anebo kližka. Maso se každopádně pomalu dusí na víně a v hovězím vývaru. Do pokrmu patří rovněž zelenina (cibule, česnek nebo mrkev) a bylinky (čerstvé i sušené). Jednotlivých receptů je ale bezpočet, takže můžete narazit i na mnoho takových, ve kterých se vyskytují pečené žampióny (další typický prvek francouzské kuchyně), slanina anebo karmelizované cibulky.
Jaké vybrat víno?
Hovězí po burgundsku má silnou chuť, kterou mu dodává právě víno. Někteří lidé mají sklony k vaření používat vína, která nejsou moc dobrá na pití. Jenže to je chyba! Pokud si chcete pochutnat, měli byste samozřejmě použít kvalitní suché červené víno. Obvykle přitom bývá doporučován Merlot, Cabernet či Pinot Noir. Použít lze ale prakticky všechny kvalitní nápoje z modrých hroznů.
Hovězí maso po burgundsku a zdraví
Hovězí po burgundsku samozřejmě nebude patřit mezi největší hity lehké kuchyně. Na druhou stranu záleží na použitých ingrediencích. Měli byste samozřejmě použít kvalitní hovězí maso a víno a vhodné je vynechat slaninu. V takovém případě se může jednat o poměrně zdravý pokrm. Ovšem pozor! Někteří lidé mají tendenci během dlouhého dušení masa popíjet právě víno. Jedna sklenička pochopitelně neuškodí, ale dejte si pozor, ať to s degustací nepřeženete.
Maso krav Wagyu: kaviár mezi hovězím masem. Některé části stojí astronomické částky
Zajímavosti o Boeuf Bourguignon
- Hovězí maso po burgundsku proslavil především Auguste Escoffier, slavný šéfkuchař, který položil základy moderní francouzské kuchyně, když vylepšil a modernizoval tradiční recepty.
- Jako příloha s k Boeuf Bourguignon ve Francii často podává čerstvá křupavá bageta.
- Můžete ovšem použít rovněž chléb, opečené brambory, fazolky, bramborovou kaši anebo těstoviny.
- Pokud chcete být styloví, nejenže byste měli použít francouzské víno, ale ideálně přímo burgundské. Odtud např. pochází výše zmíněný Pinot Noir, tedy rulandské modré.
- Ačkoli se někdy doporučuje, abyste si k přípravě tohoto pokrmu připravili dvě láhve vína, jednu na vaření a druhou k pití, skutečně to s jeho konzumací nepřehánějte.
Francouzská kuchyně: seznamte se s její historií i největšími specialitami