Magdalena Dobromila Rettigová, za svobodna Artmannová, nebyla jen známou českou kuchařkou a spisovatelkou, ale také českou buditelkou a autorkou kuchařek i básní. I dnes zná její typické hlášky typu „vraž do toho kopu vajec“ mnoho českých hospodyněk.
Její recepty jsou vyhlášené. Magdalena totiž zastávala názor, že vařit se má pořádně a poctivě. Její recepty proto nejsou žádnými dietami, ale zato si na nich zaručeně pochutnáte.
Pro mladé ženy a dívky byla příkladem
Magdalena Dobromila Rettigová inspirovala mladé ženy a dívky nejen k vaření chutných a poctivých receptů. „Učila dívky a mladé ženy, jak si udržet pořádek, domácnost, jak hospodařit i jak vařit,“ popisuje známou českou osobnost web Instory.
Když jí bylo 12 let, poznala svého budoucího manžela Jana Aloise Rettiga, právníka, spisovatele a správce. Prožila s ním celý život, byť občas přiznala, že se po jeho boku necítí šťastná.
Ochutnejte důlkové koláče podle Rettigové
Magdalena měla v rukávu nespočet receptů, po kterých se všem dělaly obrovské boule za ušima. Její dobroty byly vyhlášené, a proto si je připravujeme i dnes.
Například jmenujme staročeské důlkové koláče. Jde o oblíbenou klasiku, od které neočekávejte, že zhubnete. Je to sice pořádná kalorická bomba, ale zaručeně si ji zamilujete.
„Důlkové koláče jsou lehké na přípravu, krásně voní a oproti klasickým koláčům nekynou, proto je zvládne každý,“ píše web iReceptář.
Recept na vyhlášené koláčky
Na přípravu důlkových koláčů potřebujete: 140 g převařeného másla, 140 g čerstvého másla, 3 žloutky, 140 g práškového cukru, citronovou kůru, 400 g hladké mouky a marmeládu.
Do mísy dejte povolené máslo, ke kterému postupně zašlehejte žloutky, citronovou kůru a cukr. Přidejte mouku a vypracujte těsto.
Na pomoučené desce těsto pořádně propracujte, následně z něho vytvářejte malé kuličky, které skládejte na plech vyložený pečicím papírem.
Do každé kuličky poté s pomocí lžičky udělejte důlek. Vložte do trouby předehřáté na 160 °C a pečte dozlatova. Nechte koláčky vychladnout, poté na každý z nich dejte vrstvu marmelády.
Zdroj: celebrity.instory.cz, jakodoma.webgarden.cz, ireceptar.cz, recepty.cz
Autor: Natálie Kabourková