Dánské máslové sušenky jsou vyhlášenou dobrotou, která se na stolech objevuje tradičně v období Vánoc. Jakmile je jednou ochutnáte, okamžitě se do nich zamilujete. Dokonale se rozplývají na jazyku a vy určitě neskončíte jen u jedné snězené sušenky.
Pokud máte rádi rychlé a snadné pečení, pak je to skvělý recept pro vás. Dánské máslové sušenky si můžete připravit i doma.
Historie dánských máslových sušenek
Máslové sušenky jsou součástí národní tradice Dánů. Předpokládalo se, že první máslové sušenky byly vyrobeny kolem roku 1100, jak odhaluje web The Palmier.
Ještě zajímavější je, že koncem roku 1800 bylo mnoho dánských domů vybaveno kamny, aby si lidé mohli péct vlastní máslové sušenky.
Čím populárnější sušenky byly, tím více se o ně začaly zajímat profesionální pekárny, které začaly prodávat své vlastní verze.
Upečte si vlastní dánské máslové sušenky
Máte-li rádi sladké sušenky, které lehce křupnou a poté se dokonale rozpustí v ústech, určitě byste si měli zkusit upéct tuto dobrotu upéct.
Na přípravu dánských máslových sušenek podle webu The Pioneer Woman potřebujete 250 g hladké mouky, 230 g másla pokojové teploty, 100 g krupicového cukru, balíček vanilkového cukru, jedno vejce a přidat můžete i lžičku vanilkového extraktu.
Máslo, vanilkový i krupicový cukr smíchejte a s pomocí šlehače vyšlehejte. Přidejte špetku soli a vajíčko, opět dobře promíchejte. Hotové těsto přendejte do sáčku na zdobení a na plechu vyloženém pečicím papírem vytvářejte kolečka.
Kolečka posypte cukrem, vložte je do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 13–15 minut, dokud okraje sušenek nezačnou zlátnout. Sušenky nechte vychladnout a poté je skladujte v plechové dóze, kde vydrží asi týden.
Zdroj: thepalmier.net, thepioneerwoman.com, vice.com, thegardeningfoodie.com
Autor: Natálie Kabourková