Lívance jsou oblíbenou pochoutkou dospělých i dětí. Proto je ovšem důležité, aby byly zdravé a neobsahovaly pouze problematické ingredience.
Jaký je vlastně původ lívanců?
Lívance jsou dosti podobným pokrmem jako palačinky, pouze jsou silnější a menší. Placky z mouky, vajec a mléka se opékaly na rozžhaveném kameni už v neolitu, tzn. v mladší době kamenné. V současné době jsou oblíbené v mnoha zemích světa, což platí i pro Českou republiku. Populární jsou ovšem rovněž za Atlantikem, takže si je rádi dopřávají i Američané.
Lívance jako problematická pochoutka pro děti
Lívance obsahují bílou mouku, mléko, vejce a prášek do pečiva, jehož použitím se mj. liší od palačinek. Navíc jsou často posypány moučkovým cukrem a dává se na ně i nastrouhaná čokoláda nebo jogurt. Čokoládová pomazánka se navíc používá také jako náplň. Netřeba asi dodávat, že se nejedná o zdravé jídlo. Jenže ho mají velmi rády děti. Naštěstí však existuje řešení…
Banánové lívance mohou být velmi zdravé
Svým potomkům můžete připravit i velmi zdravou pochoutku, na které si pochutnají a zároveň bude zdrojem kvalitních živin. Nemusí totiž obsahovat pouze bílou mouku, která postrádá výživovou hodnotu, stejně jako živočišné produkty ani rafinované cukry. Na místo bílé mouky můžete např. použít pohankovou mouku. Pohanka je zdravá pseudoobilovina, které neobsahuje lepek. Do těsta přitom můžete přidat i další pseudoobilovinu, totiž vařenou či naklíčenou quinou.
Vejce jako pojivo lze nahradit lněným semínkem, kravské mléko mlékem konopným, které se vyrábí z rozmixovaných semínek, a použít je možné i bio prášek do pečiva, jenž neobsahuje fosfáty ani lepek. Použít přitom nemusíte ani cukr, neboť hotovou dobrotu můžete polít agávovým nebo javorovým sirupem, který se často používá v USA. Nahradit přitom lze i čokoládu, místo které je možné použít karob, tedy drcené plody rohovníku obecného. Do těsta lze přitom přidat i banány a sušené datle a vytvoříte zdravé banánové lívance, které si děti okamžitě zamilují.
Karob: zdravější alternativa kakaa (nejen) při přípravě vánočního cukroví
Zajímavosti o lívancích
- Tato dobrota se obvykle nepeče na pánvi, ale na lívanečníku, který je předtím nutné promastit. Použijte ale nějaký kvalitní olej!
- Zdravé lívance byste měli péct při nízké teplotě. Obsahují totiž esenciální mastné kyseliny, bílkoviny, vitamíny a minerály, které se vysokou teplotou ničí.
- Chcete-li ještě zvýšit výživovou hodnotu, připravte si banánové lívance a k nim přidejte spoustu čerstvého ovoce (jahody, maliny, rybíz, borůvky apod.).
- Už drahně let si lze pořídit lívance v prášku. Dnes jsou sice k dispozici i jako proteinová bomba, ale přesto bychom vám spíše doporučovali vyrobit si je doma.
- Samotné slovo „lívance“ je odvozeno od slovesa „lít“, jelikož se tato sladká dobrota vyrábí z litého těsta. Toto české slovo se v průběhu let dokonce rozšířilo i do němčiny (Liwanzen).