Květák je vděčná zelenina, kterou si doma můžete připravit na mnoho chutných způsobů. Někdo má rád typický květákový mozeček, další neodolá oblíbené klasice v podobě smaženého květáku a jiný si rád vychutná krémovou květákovou polévku.
Určitě i vy máte v rukávu hned několik receptů, ve kterých květák hraje prim. Co ale takový steak? Pod tímto slovíčkem se každému hned vybaví kus masa. Jak by asi mohl chutnat květákový steak? Zkuste si ho připravit podle našeho receptu a poznejte sami, jaká je to dobrota.
Pečený květákový steak
Na přípravu pečeného květákového steaku potřebujete: jeden větší květák, 100 ml olivového oleje, dva stroužky česneku, sůl a pepř, koření dle chuti a lžičku citronové šťávy.
V misce smíchejte olivový olej, citronovou šťávu, koření a dobře promíchejte. Květák nakrájejte na silnější plátky a vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem.
„Potřete vrcholky květákových steaků směsí olivového oleje. Pečte v předehřáté troubě na 200 °C po dobu 15 minut,“ radí web allrecipes.com.
Chimichurri květákové steaky
Dokonale zlatavě hnědé a jemné květákové steaky přelité naší oblíbenou pikantní zelenou omáčkou chimichurri. Tak to prostě musíte ochutnat.
Květák připravte tak, že jej nakrájejte na plátky, osolte a opepřete, případně posypte oblíbeným kořením. Poté osmahněte z každé strany na rozpáleném oleji.
Omáčku připravíte z 50 gramů petrželky, čtyř stroužků česneku, jedné menší mrkve, soli a pepře, čajové lžičky ovesných vloček, jedné najemno nasekané chilli papričky, ze 120 ml olivového oleje a 80 ml červeného vinného octa.
Plátky květáku vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Vložte je do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte asi 15 minut. Následně podávejte s omáčkou.
Zčernalý smažený květák
Nelekejte se. Nikdo vás nenabádá k tomu, abyste si připravili spálený květák a předstírali, jaká je to dobrota. Naopak. I tahle variace květákového steaku vás jistě nadchne.
Květák pokrájejte na silnější plátky. Potřete je olivovým olejem a posypte oblíbeným kořením. Můžete dochutit solí a pepřem. Následně plátky květáku smažte na pánvi na rozpáleném oleji, dokud nechytnou krásnou opečenou barvu.
Zdroj: allrecipes.com, simple-veganista.com, inspiredtaste.com
Autor: Natálie Kabourková