Také už se vám stalo, že jste si chtěli pochutnat na dokonale šťavnatém ananasu, ale při jeho konzumaci vás začal nepříjemně pálit či dokonce svědit jazyk? Rozhodně nešlo o alergickou reakci, protože tenhle stav zažilo mnoho z nás.
Proč tomu tak je? Zatímco u někoho může konzumace ananasu vyvolat štípání či pálení jazyka, jiný si stěžuje na to, že ho svědí celá ústa. Pojďme se této záhadě podívat blíže na zoubek.
Co způsobuje, že nás svědí a pálí jazyk, když si dáme ananas?
To je otázka, která určitě i vám někdy proběhla hlavou. Co tedy může za to, že když dostaneme chuť na šťavnatý ananas, může nás od něho odradit představa, jak nás brní a pálí jazyk?
„Ananas obsahuje bromelain, směs dvou enzymů trávicích bílkovin. Jde o korozivní chemickou látku, která rozkládá aminokyseliny,“ vysvětluje web bonappetit.com.
Když jíte ananas, bromelain dělá stejný proces bílkovin ve vašich ústech. Vzhledem k tomu, že bromelain rozpouští ochrannou sliznici, která pokrývá jazyk a povrch úst, je kyselost ananasu obzvláště dráždivá.
Trik se solí
Nyní už víte, co způsobuje ony nepříjemné pocity, když si chcete pochutnat na ananasu. To ale neřeší vaši otázku, jestli tomu lze nějak zabránit.
Co když si i nadále chcete vychutnávat oblíbený ananas, ale zároveň netoužíte po rozpálených ústech a mravenčení jazyka? Na instagramu koluje fígl, při kterém je potřeba ananas nejdříve potřít solí. Potom ho opláchnout a vychutnat si jej beze strachu.
Tento trik spustí enzymy, kontakt se solí tak zaručí, že jakmile si do úst vložíte kousek ananasu, negativní účinky se nedostaví. Tak schválně, zkusíte to?
Zdroj: bonappetit.com, instagram, livescience.com
Autor: Natálie Kabourková