Houbička na nádobí je nositelem velkého množství bakterií. Tyto bakterie mimo jiné způsobují i onen známý zápach. Houbičku můžete snadno vydezinfikovat v mikrovlnné troubě. Naučte se to. Nezabere vám to víc jak 2 minuty.
Houbička na nádobí je ideálním prostorem pro líheň nebezpečných bakterií
Houbičku využíváme v kuchyni opravdu velmi často. Veškerý její absorpční materiál, který nám pomáhá nasát všechnu špínu, působí jako rozsáhlý prostor pro mnoho druhů bakterií.
Houbičku odkládáme buď na linku nebo na dřez a necháváme ji takto usušit. Pro bakterie je to ráj, a množí se ještě rychleji. Nejen, že to způsobuje zápach, ale pozor bychom si měli dát hlavně na bakterii E. coli, kterou si v sobě houbička může vypěstovat. Upozorňuje na to web Grove.
Dezinfekce v mikrovlnce
Pokud složení houbičky neobsahuje žádné kovy, můžeme houbičku vložit do mikrovlnky. Mikrovlnná trouba je ideálním pomocníkem, jak houbičce prodloužit životnost a zbavit ji až 99 % bakterií.
Podle webu Grove stačí pouhé dvě minuty, aby se houbička zbavila většiny bakterií.
I když ale houbu pravidelně dezinfikujete, nesmíte zapomínat, že je to produkt, který je určený k pravidelné výměně. Určitě si houbičky nakupte do zásoby.
Nejideálnější frekvence výměny je po dvou až třech týdnech.
Nezapomínejte na samotnou mikrovlnnou troubu
Opomínat by se neměla ani čistota samotné mikrovlnné trouby. Vnitřní prostor je také ideálních prostorem pro množení nebezpečných bakterií. Určitě je důležité o ni pečovat a pravidelně ji čistit.
Vyčistit mikrovlnku můžete i bez použití čistícího prostředku.
Nejvyužívanějším pomocníkem při netoxickém čistění je použití octa a jedlé sody. Pokud neholdujete octové vůni, web AHS radí, že je možné do směsi octa a jedlé sody přidat pár kapek vonného esenciálního oleje.
Vytvořenou směs přendáme do nádoby určené do mikrovlnné trouby. Časovač nastavíme na pět minut na nejvyšší výkon mikrovlnky. Nechejte řádně projít varem, čím víc páry, tím lépe. Po skončení počkáme deset minut a můžeme troubu otevřít.
Nyní vnitřek mikrovlnné trouby včetně skleného talíře utřete vlhkým hadříkem.
Autor: Denisa Richter