Naučte se uchopit kuchyňský nůž správně. Nakrájíte pak suroviny rychle a bezpečně

Zdroj: Shutterstock

Bez správně naostřeného nože se v kuchyni nikdo neobejde. Krájení je jednou ze základních činností, bez které si člověk nic neuvaří. Kromě ostrého nože to chce ale také vědět, jak s ním zacházet. Spousta z vás možná během krájení surovin drží kuchyňský nůž úplně špatně.

Rukojeť pevně sevřená v pěsti a ukazováček natažený na horní části čepele. Tak drží nůž při krájení asi většina z nás, a ještě se pokoušíme do čepele tlačit silou, abychom si krájení usnadnili. Pravda ale je, že je to úplně špatně.

Kromě toho, že tímto způsobem krájení dlouho trvá a nikdy nedocílíme dokonale nakrájených stejně širokých nudliček mrkve či stejně velkých kostiček masa, ničíme si svá zápěstí.

Pokud se někdo věnuje vaření často a drží nůž tímto špatným způsobem, mimo to, že ho může sem tam pobolívat zápěstí, zadělává si také například i na zánět karpálního tunelu, upozorňuje web The culinary pro.

Jak správně držet nůž?

Jak správně uchopit a používat kuchyňský nůž popisuje napříkad server Bon appetit. Podle toho je důležité netlačit na nůž shora ukazováčkem, to je základní chyba, kterou dělá v kuchyni každý druhý.

Ideální je chytit nůž těsně za rukojetí na čepeli a vybalancovat ho mezi palcem a ukazováčkem. Jakmile bude v rovině, víte, že máte zápěstí na správném místě. Poté ostatními prsty uchopte nůž tak, jak jste zvyklí.

@itstrismacias 2/3 @chefndelicious👈 sharing techniques🤩✅ #fyp #foryou #kitchenhack #kitchenhacks #lifehack #cookinghacks #chefknife ♬ original sound – Tris Macias

Pro lepší představu celou situaci popisuje také video na TikToku. Mladá kuchařka v něm vysvětluje výhody správného držení nože, které ji naučil její partner, profesionální kuchař.

Nebezpečí zranění

Ačkoli se zdá řešení způsobu, jakým uchopíte v kuchyni nůž, kdekomu jako směšné, ve skutečnosti jde o velmi důležitou věc. Kromě toho, že často dochází k namáhání zápěstí, podle serveru The culinary pro hrozí i další zranění.

Pokud nůž nedržíte správně, snadno se například stane, že vám z ruky vyklouzne a vy se pořežete. Jakmile se naučíte držet při krájení potravin nůž správně, usnadníte si v kuchyni hodně práce, a navíc budete mít jistotu, že jednáte bezpečně.

Zdroj: TikTok, Bon appetit, The culinary pro

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz