Petr Štěpánek v dětství kradl jídlo své sestře. Dnes miluje čínskou a thajskou kuchyni

Zdroj: Profimedia

Petr Štěpánek je dnes vynikající český herec, který žije se svou manželkou, rovněž herečkou Zlatou Adamovskou. V jeho životě ho v mnoha ohledech nasměrovala rodina. Maminka i tatínek byli herci, a Petr tak šel v jejich stopách. Herecké nadání ale není to jediné, co mu rodina předala.

Hodně se toho od rodičů naučil například i ohledně působení v kuchyni. Jako malý si prý nemohl dovolit jen tak jídlem plýtvat, což mu zůstalo dodnes. Kromě toho se stal po mamince skvělým kuchařem, a není to tak jen Adamovská, kdo doma připravuje jídlo.

„Byl jsem vychován tak, že se všechno musí dojíst. To si pamatuju z dětství. Obdivuju naši mámu, která dokázala uvařit z toho mála, co měla k dispozici,“ svěřil se Petr Štěpánek v rozhovoru pro iDNES. Dodal, že dřív byla doba těžká a svátek byl i den, kdy dostal na každý krajíček chleba kolečko salámu.

Sestře kradl jídlo z talíře

„Byli jsme tři sourozenci, a když se má mladší sestra při obědě jen otočila, tak jsem jí maso z talíře ukradl. Na přidání totiž nebylo,“ směje se dnes Petr. Doba se podle jeho slov naštěstí změnila. Dnes si dopřává rád například i jídlo v restauracích.

V gastronomii vidí obrovský pokrok a ta dnešní ho mnohdy fascinuje. „Jelikož často jím i v restauracích, musím uznat, že se ohromně zlepšila. Když si vzpomenu, že párek pro nás byl ‚herecký biftek‘ a návštěva v čínské restauraci ve Vodičkově ulici byla sváteční událost, jsem rád, že se gastronomie u nás posunula,“ svěřil se.

Dodal, že miluje především asijskou kuchyni. V rozhovoru pro Český rozhlas Štěpánek také řekl, že si často dopřává i thajská jídla. Ta, na která se dá zajít v Praze, ale v porovnání s pravou thajskou kuchyní něco postrádají. „Dal jsem si opravdu pravé thajské jídlo jen jednou. Vystříkly mi slzy, jak to bylo ostré, ale musel jsem to dojíst. Bylo to vynikající,“ řekl.

Společně s Naďou Konvalinkovou a Patrikem Rozehnalem pak ve vysílání představil fanouškům recept na bami goreng – thajské masové jídlo s ostrou příchutí. A už jen z rozhovoru mezi moderátory a hercem se fanouškům začaly sbíhat sliny.

Pekelně ostré, božsky vynikající

Na přípravu bami goreng potřebujete 4 cibule, 2 mrkve, žampiony, 5 stroužků česneku, půl kilogramu kuřecího masa, asi 5 lžic oleje, 2 lžíce sójové omáčky, 4 lžičky ostrého (nejlépe thajského) kari a 2 lžičky zázvoru.

Na prudkém plameni v oleji orestujte maso, přidejte zeleninu, česnek a kari. Na druhé pánvi mezitím opečte během pěti minut uvařenou rýži. Směs z první pánve pak smíchejte s rýží, velmi dobře promíchejte a chvíli opékejte. Přidejte sójovou omáčku.

Dostanete výsledek, který bude sice pekelně ostrý, když si na něm ale pochutnal i Per Štěpánek, buďte si jistí, že i váš jazyk bude nadšený. Některá jídla jednoduše člověk musí dojíst, i když se mu při jejich konzumaci do očí hrnou slzy.

Zdroj: Český rozhlas, iDNES

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz