Palačinky jsou výtečnou pochoutkou, která je oblíbená i u nás. Některé moderní varianty přitom dokazují, že výborná chuť a zdraví se nevylučují.
Původ a rozšíření palačinek
Tato dobrota se připravuje v mnoha zemích světa, přičemž se zdá, že vznikla ve Francii, kde se nazývá crêpe. Už dlouhou je každopádně populární u nás ve střední Evropě, kde se připravují rovněž velmi podobné pokrmy, tedy omelety a lívance, přičemž právě lívance jsou např. velmi oblíbené rovněž ve Spojených státech amerických, kde jsou často ochucovány javorovým sirupem.
Rozdíl mezi palačinkou, lívancem a omeletou
- Těsto na palačinky je tenké a vyrábí se z různých druhů mouky (u nás především z pšeničné), kravského mléka a vajec.
- Lívance jsou silnější a menší, jinak se ale používají totožné suroviny. Do těsta se nicméně přidává i droždí.
- Omeleta se tvarem a velikostí podobá palačince, ovšem při výrobě se nepoužívá mouka, ale pouze rozšlehaná vejce.
Originální těsto na palačinky
Palačinky mohou být sladké i slané. Lze je naplnit marmeládou, ovocem, ale třeba také špenátem. Často bývají posypány cukrem, případně nastrouhanými ořechy nebo čokoládou a zdobeny jsou šlehačkou, jogurtem či tvarohem. Těsto na palačinky si lze ovšem připravit ve zdravější variantě, a to např. z pohankové mouky, kokosového mléka a na místo vajec lze jako pojivo použít drcené lněné semínko. Nemusíte tedy vůbec používat živočišné produkty!
Lněné semínko: obsahuje zdravé tuky, v kuchyni může nahradit vejce
Palačinky a zdraví
Tento nekynutý moučník ve své původní podobě nepatří k úplně nejzdravějším dobrotám. Pokud ovšem použijete vhodné ingredience, můžete tento nedostatek eliminovat. Vyrobte těsto na palačinky z výše zmíněných surovin, na místo cukru je polijte javorovým či agávovým sirupem, posypte nastrouhanými ořechy a použijte rovněž čerstvé ovoce.
Zajímavosti o palačinkách
- Název „palačinka“ je odvozován z latinského slova „placenta“, které v tomto jazyce neoznačuje pouze plodové lůžko, ale také plochý koláč.
- V současné době rostou i v ČR jako houby po dešti tzv. palačinkárny, kde můžete tento nekynutý moučník ochutnat v mnoha různých variantách.
- Ve světě se dokonce pořádají soutěže v pojídání palačinek, které ale mohou být dosti nebezpečné. V roce 2009 např. zemřel během takového klání v Kaliningradu jistý Boris Isajev, jenž spořádal hned 43 kusů. Ty byly navíc nadívány banány a smetanou!
- Ve francouzských i světových restauracích jsou velmi populární tzv. crépes suzette, tedy palačinky s pomerančovou omáčkou.
- Připravit si lze i palačinky ze zeleného čaje, které mají nejen atypickou chuť, ale také netradiční vzezření.