Když si domů přineseme květák, jeho listy zpravidla bezmyšlenkovitě končí v koši. Většina z nás má zkrátka zakořeněno, že některé části zeleniny se prostě nejí. V případě květáku je to ale velká škoda.
Zatímco my v dnešní době listy květáku vyhazujeme, v minulosti nacházely široké uplatnění. Pojďme se inspirovat našimi předky a naučme se pracovat také s květákovými listy.
Proč nevyhazovat květákové listy?
Možná si pohráváte s myšlenkou, k čemu byste měli uchovávat květákové listy. Opět je to dáno tím, že většina z nás má zafixováno, že se listy nejí, a tím pádem nemáme představu, k čemu by nám mohly posloužit.
„Květákové listy obsahují vitamín C, kyselinu listovou a také množství vlákniny,“ vyzdvihuje web nasezahrada.cz. Konzumovat by se neměly květákové listy s dřevnatými řapíky, jinak je můžete bez obav zpracovat.
Jak zpracovat květákové listy?
To je další z otázek, které vám jistě proběhly hlavou. „Použijte květákové listy jako přílohu místo špenátu či kapusty, smažené se zázvorem a medem, nebo fermentované,“ doporučuje web theguardian.com.
Věděli jste, že v Asii se listy květáku marinují v sójové omáčce a poté se přidávají do smažených i grilovaných pokrmů? Mladší květákové listy se zase využívají k zabalení celé řady jídel místo klasického zelí či vinného listu.
Připravte si krémovou polévku z květákových listů
Pokud máte rádi krémové polévky, zkuste si připravit tu, kde hrají hlavní roli květákové listy. Na její přípravu potřebujete: litr vody, květákové listy, jednu středně velkou cibuli, kousek másla, malý kousek celeru, malý kousek mrkve, malý kousek petržele, čajovou lžičku kmínu, jednu větší růžičku květáku, sůl a pepř, špetku kurkumy, špetku muškátového oříšku a špetku nového mletého koření.
Květák s listy pokrájejte, přidejte jej do vody, tu osolte, přidejte kmín a přiveďte k varu. Nechte vařit do změknutí asi 20 minut, poté rozmixujte, přidejte koření a nechte projít varem. Následně polévku zjemněte kouskem másla, nechte ho rozpustit a dobře promíchejte. Dochuťte kořením podle své chuti a podávejte. Na talíři je možné květákovou polévku ozdobit lžičkou smetany.
Zdroj: nasezahrada.cz, theguardian.com, toprecepty.cz
Autor: Natálie Kabourková