Stává se u vás doma, že nestihnete spotřebovat všechen chleba a následně ho vyhazujete, protože už není úplně čerstvý? Mnoho lidí tímto způsobem i nechtěně plýtvá. Máme proto nápad, jak starší chleba spotřebovat.
Přinášíme recept na chlebové karbanátky, u kterých neuvěříte, že jde o dobrotu připravenou ze starého pečiva. Je to perfektní způsob, jak přestat plýtvat a spotřebovat i suroviny, které byste jinak vyhodili. Zkusíte si chlebové karbanátky připravit i vy?
Přestaňte plýtvat jídlem
Plýtvání jídlem je celosvětový problém. V mnoha domácnostech se s jídlem plýtvá tolik, až to není hezké. Možná je to i váš případ a vy už jste se kolikrát zamysleli nad tím, co byste mohli dělat jinak. S každou vyhozenou potravinou totiž do koše vyhazujete i peníze – to je potřeba si uvědomit.
„Nadbytečné potraviny, které již člověk nedokáže zkonzumovat, ale které jsou ještě poživatelné, mohou přitom končit v potravinových bankách. Činí tak již celá řada vyspělých zemí v Evropě,“ zmiňuje web Vitalia.
Kromě tohoto způsobu, jak naložit s nadbytečnými potravinami, je tu také možnost zpracovat je do chutných receptů. Divili byste se, kolik surovin nemusí skončit v koši jen proto, že už nejsou v nejlepší kondici. Dokonalým příkladem jsou karbanátky, na které vám níže dáme recept.
Připravte si chlebové karbanátky
Na přípravu tohoto receptu budete potřebovat: 600 g staršího chleba, 200 ml mléka, 3 vajíčka, 300 g salámu, 100 g slaniny, půlku cibule, sůl a pepř, 2 až 3 stroužky česneku, strouhanku na obalování a olej na smažení.
Kousky chleba namočte do mléka a nechte nasáknout. Na oleji nechte osmahnout cibulku s nakrájenou slaninou. Vajíčka, opečenou cibuli se slaninou, namletý salám, prolisovaný česnek a koření přidejte k chlebu a vypracujte v těsto. Z připraveného těsta poté udělejte karbanátky, které obalte ve strouhance a osmažte na oleji. Podávat je můžete teplé i studené.
Zdroj: Vitalia, toprecepty.cz, labuznik.cz, stream.cz
Autor: Natálie Kabourková