Kuře po sečuánsku je jedním z jídel, které nesmí chybět na menu v žádné čínské restauraci. Oblíbené kuřecí nudličky v nasládlé omáčce se zeleninou nejsou na přípravu nijak složité. Chcete se je naučit snadno a rychle i vy? S receptem od pana Pavla máte úspěch zaručený.
S’-čchuan, česky také Sečuánsko, je provincie v Číně. Málo lidí by sice tušilo, kde ji hledat nebo jakou má rozlohu, pokrm, který je po této oblasti pojmenován, si ale nejspíš vybaví skoro každý. A podobně jako řada lidí i pětapadesátiletý svářeč Pavel ho vždy v čínské restauraci miloval.
Teď už na něm podle svých slov ale nebyl pěkně dlouho. Proč? Protože se ho naučil vařit sám doma. On i jeho rodina si nemohou jídlo vynachválit a Pavel se tak rozhodl, že se o svůj recept podělí i s naší redakcí.
Žádné složité suroviny
Na dvě větší porce pokrmu budete potřebovat 250 gramů kuřecích prsou, jednu menší mrkev, Jidášovo ucho, které se dá koupit v internetových obchodech. Pokud ho neseženete, lze ho nahradit i jinými českými houbami, například žampiony.
Dále si připravte čínské zelí, malou cibuli, česnek, vodu, solamyl a jednu lžíci tmavé sójové omáčky. Podle chuti pak koření jako cukr, sůl a chilli, pokud máte jídlo radši pálivější.
„Nakonec budete potřebovat rýži. Koupit si můžete jasmínovou, která se hodí asi nejvíc, někdo ale upřednostní klasickou rýži nebo čínské těstoviny. Viděl jsem dokonce i verzi s hranolkami, takže záleží na tom, co má daný člověk rád,“ říká pan Pavel.
Snadný a rychlý postup
Postup je velmi jednoduchý. Pavel radí si nejprve všechny potraviny nakrájet. Kuřecí maso na jemné nudličky, mrkev na proužky, houby na plátky a cibuli na větší kousky. Důležité je mít řádně rozpálenou pánev s olejem, do které nejprve vhoďte maso.
Po pár minutách maso vyndejte, přidejte zeleninu a prudce osmažte. Poté vložte maso zpět, vše zalijte 200 mililitry vody a dochuťte kořením. Nakonec přidejte solamyl a můžete se těšit na vynikající výsledek.
Celá příprava podle Pavla nezabere déle než půl hodiny. Jídlo si můžete vychutnat s celou rodinou. P
okud máte doma děti, nepřidávejte chilli nebo ho použijte jen v malém množství. Pokrm si jistě zamilujete a uvidíte, že výsledek bude stejný, jako znáte z vaší oblíbené čínské restaurace.
Zdroj: Autorský článek
Autor: Šárka Cvrkalová