Když se řekne balkánský sýr, většina lidí si představí především šopský salát, který se bez této pochoutky neobejde. Existuje ale řada dalších způsobů, jak ho využít. Oblíbené jsou mimo jiné pomazánky. A těch z balkánského sýru uděláte hned několik.
Balkánský sýr se nejčastěji vyrábí z kravského mléka. Je slaný, obsah soli se v něm pohybuje okolo 5–7 %, a také poměrně hodně tučný. Na druhou stranu má ale jeho konzumace i několik výhod.
Balkánský sýr je totiž bohatý na vitamíny. Obsahuje ty ze skupiny A, E, D a B. Je plný minerálů a na svůj jídelníček by ho měl zařadit každý, kdo netrpí zvýšeným krevním tlakem. I pokud jste si k balkánskému sýru zatím nenašli cestu, pomazánky, které z něho lze vytvořit, si zamilujete.
Pomazánka pro milovníky cibulové chuti
První pomazánkou, kterou rozhodně na svůj jídelníček po ochutnání zařadíte, je cibulová. S receptem na ni se redakci Jíme to svěřila paní Veronika, která ji dělá prakticky pokaždé, když čeká návštěvu. „Chutná snad úplně všem, od dětí po dospělé,“ pochvaluje si.
Příprava pomazánky je snadná. Stačí smíchat lučinu s rozmačkaným balkánským sýrem a přidat nakrájenou cibuli a čerstvou jarní cibulku. Kombinace těchto zeleninových chutí ve spojení se slaným sýrem je jemná, zároveň ji ale ocení i drsní pánové.
Pomazánka s česnekem pro ty, kteří se nebojí ostrého jídla
Veronika občas doplní cibulovou pomazánku ještě další pochutinou. Připravuje doma také pomazánku česnekovou. Na běžné balení balkánského sýra, které má zhruba 200 gramů, přidá 3 velké stroužky česneku. Doporučuje klidně přidat i bazalku.
„Někdy smíchám sýr také s červenou paprikou, pomazánka pak má zajímavější barvu. Každopádně ji milují především chlapi, na mě osobně je ostrá a dětem bych ji také nedoporučovala,“ dodává paní Veronika s tím, že pánům se touhle pochoutkou zavděčí vždy.
Jemná a zdravá pomazánka s bylinkami
Balkánský sýr je poměrně univerzální a smíchat se dá prakticky s jakoukoli bylinkou. Kromě česneku a cibule se dá udělat několik dalších variant, které by neměly na pořádné párty chybět.
Veronika osobně doporučuje například petržel, pažitku nebo čerstvou bazalku, podle jejích slov se ale fantazii meze nekladou.
Chlebíčky s těmito pomazánkami je pak ideální zdobit tvrdým plátkovým sýrem nebo šunkou. Balkánský sýr se dá v pomazánkách jednoduše využít na tisíc způsobů a každý si podle Veroniky jistě najde ten svůj.
Zdroj: Autorský článek
Autor: Šárka Cvrkalová