Na mátový likér neboli peprmintku (popřípadě zelenou) se hospodští štamgasti dívají skrze prsty. Přitom se jedná o zdraví prospěšný nápoj, který si snadno můžete připravit i doma.
Vzpomínka na bábu Jiráskovou
Pamatujete si na bábu Jiráskovou ze seriálu Hospoda, kterou skvěle ztvárnila Věra Tichánková? Do hospody si chodívala odpočinout i postěžovat, často se však stávala terčem posměšků a urážek.
Vděčným terčem nejapných vtipů se stávalo také pití, které si objednávala při každé návštěvě hospody. Ano, tušíte správně. Milovala peprmintový likér ostatními nazývaný jako „fefrmincka“, který ale ona sama překřtila na zelené štěstíčko.
Paní Jirásková však moc dobře věděla, proč si dávala zrovna „zelenou“. V malých dávkách dokáže zklidnit žaludek i nervy. Skořice s hřebíčkem poslouží jako účinná desinfekce, máta s meduňkou zklidní celý organismus a muškátový oříšek vás příjemně naladí.
Příprava mátového likéru
Nápoj si navíc můžete jednoduše připravit sami a nezabere vám to více než deset minut. Následující recept vychází z časopisu o bylinkách Kouzlo vůní a budete na něj potřebovat:
- 10 větviček máty
- 5 větviček meduňky
- 1/2 svitku skořice
- 2 květy muškátového oříšku
- 10 hřebíčků
- 1 litr pálenky
- med nebo sirup na přislazení
- dvoulitrovou sklenici
Mátu a meduňku nasekejte a koření rozdrťte v hmoždíři. Vše vložte do čisté sklenice a zalijte pálenkou. Sklenici uzavřete, postavte na teplé a světlé místo a nechte 8 až 10 týdnů louhovat. Během louhování likér pravidelně protřepávejte. Po uplynutí uvedené doby přefiltrujte mátový likér přes sítko nebo plátýnko do láhve. Hotový nápoj můžete osladit sirupem či medem.
Pro dámy doporučuje autorka receptu použít hruškovici kvůli její jemnější chuti a vůni. Peprmintku popíjejte v malých dávkách, přece jen se jedná o alkohol, a můžete si k tomu pustit třeba zmiňovaný seriál Hospoda.
Zdroj: Kouzlo vůní, Prima nápady, Postavy
Autor: Dominika Jandorová