Nakládaný hermelín je oblíbenou pochoutka mnoha Čechů. Ačkoli existuje jedna „základní“ varianta, můžete si jej připravit na mnoho různých způsobů.
Původ je nutné hledat ve Francii
Hermelín je českou verzí francouzského camembertu, tedy smetanového sýra, jehož receptura byla na počátku 18. století přinesena z jistého opatství do obce Camembert, kde se začal brzy vyrábět. Na našem území získal oblibu v 1. polovině 20. století. Jenže značka „camembert“ byla patentově chráněna, a tak se u nás tento druh plísňového sýra začal vyrábět pod jiným názvem.
Využití v kuchyni
Tento plísňový sýr si Češi rychle oblíbili a postupem času jej začali využívat mnoha způsoby. Oblíbený je samotný s pečivem nebo se zeleninou. Připravuje se ale také smažený ve strouhance. S rozvojem grilování se stala velmi populární rovněž grilovaná varianta, který se často podává s brusinkovou omáčkou. Češi mají rádi rovněž pomazánku z tohoto sýra, jejž také s oblibou nakládají…
Nakládaný hermelín stokrát jinak
V tradiční verzi stačí sýr rozkrojit a vložit plátky cibule. Následně se dá do sklenice se (slunečnicovým) olejem a pro pikantnější chuť se často přidávají ještě chilli papričky. Někdy se k němu dělá rovněž pasta (česnek, krájená sušená rajčata a koření). Na nakládaný hermelín ovšem můžete použít i poněkud nezvyklé ingredience. Pokud máte rádi maso, lze jej naložit se salámem, špekem či slaninou. Využít můžete také lesní houby, jež se také někdy nakládají, a existují dokonce sladké varianty! Nezvyklé chuti je možné docílit např. sušenými švestkami.
Smetanové sýry z hlediska zdraví
Sýry sice obsahují bílkoviny a další účinné látky, na druhou stranu jsou silně zakyselující. Hermelín sice neobsahuje nejvíce soli (dokonce cca 3× méně než jadel či korbáčik), ale zase je dosti tučný, což má společné s dalšími smetanovými sýry. Ze zdravotního hlediska se tedy nejedná o žádný „hit“. Jako pochutina je tedy v pořádku, ale rozhodně byste ho neměli konzumovat několikrát týdně.
Zajímavosti o (nakládaném) hermelínu
- Čeští sýraři vymysleli tento název proto, že jim sýr svým plísňovým povrchem připomínal hermelínový plášť z bílých hranostajů, který nosívali králové.
- Nakládaný hermelín patří společně s utopenci k nejoblíbenějším dobrotám k pivu. Ke camembertu se však původně pilo výhradně víno.
- Pokud se rozhodnete pro domácí nakládání, vězte, že nejlepší je zralejší sýr, jenž se již pomalu blíží konci trvanlivosti.
- Nakládaný hermelín se někdy doporučuje nechat nejprve pár dní marinovat při pokojové teploty a až poté dát do lednice.
- Ať už ale budete tento sýr skladovat jakkoli, dejte si pozor, aby nebyl kyselý. Pokud se tak stane, měli byste jej ihned vyhodit.
Roquefort: kvalitní plísňový sýr, který je u nás často zaměňován za Nivu