Pokud nemáte zemědělství a nechováte slepice, pravděpodobně vaječné skořápky bezmyšlenkovitě vyhazujete do koše. Dělá to tak většina lidí. Vaječné skořápky jsou pro ně dále nevyužitelný odpad, kterého se chtějí jednoduše zbavit.
My ale víme, že vaječné skořápky nachází řadu uplatnění a vyhazovat byste je určitě neměli. K čemu tedy můžete nejen doma, ale třeba i na zahradě, skořápky od vajíček využít?
Pomoc proti slimákům
Slimáci jsou tichým nepřítelem snad každého zahrádkáře, který se snaží na své zahrádce vypěstovat nějakou tu úrodu. Slizcí plaziví záškodníci dokážou napáchat velkou paseku. Pomoci proti nim mohou právě vaječné skořápky.
Ptáte se jak? Je to snazší, než si možná myslíte. Rozdrcené vaječné skořápky stačí nasypat na záhonky. Slimáci neradi přelézají ostré hrany skořápek, proto se posypaným místům vyhnou širokým obloukem a k vaší úrodě se nedostanou.
Skvělé hnojivo
Vaječné skořápky lze využít pro výrobu domácího hnojiva. „Vaječné skořápky obsahují především velké množství vápníku. A pokud právě ten půdě chybí, skořápky fungují skvěle. Ne všechny rostliny si však na vápenatou půdu potrpí,“ píše web Ceskestavby.cz.
Trik pro bělejší prádlo
Věděli jste, že skořápky mají porézní povrch? Díky němu dokážou pohltit špínu i skvrny z oblečení. I když by vás to možná nenapadlo, vhoďte hrst rozdrcených skořápek do látkového pytlíku a ten přidejte k oblečení v pračce, radí web Prima living.
Nebojte se takto drcené skořápky vyprat společně s prádlem, horká voda uvolní špínu a skořápky ji absorbují.
Uleví od bodnutí hmyzem
Určitě se shodneme na tom, že bodnutí otravným komárem dokáže pěkně znepříjemnit den. Málokdo ví, že si z obyčejných vaječných skořápek můžete připravit domácí lék, který dokáže od svědění ulevit. Chcete to taky zkusit?
Výroba tohoto léku není vůbec složitá. Nadrťte několik vaječných skořápek, vložte je do uzavíratelné sklenice a zalijte jablečným octem. Několik dní nechte odležet. Vaječné skořápky obsahují uhličitan vápenatý, který začne reagovat společně s jablečným octem. Stane se to, že se skořápky postupně rozpadnou a vznikne octan vápenatý. Tato látka se přidává do krémů pro snižování otoků.
Dodají tělu cenné živiny
Věděli jste, že vaječné skořápky můžete také konzumovat? Rozhodně vás nechceme nabádat k tomu, abyste se do nich přímo zakousli – vaječné skořápky je před konzumací potřeba řádně tepelně upravit.
Určitě ale tento způsob využití nezatracujte, protože skořápky od vajíček v sobě obsahují užitečné látky, které mohou být našemu tělu prospěšné – mluvíme zde o zinku, železu, kobaltu, manganu, dusíkatých látkách, různých uhličitanech a samozřejmě i bílkovinách.
Jak tedy vaječné skořápky upravit před tím, než je zkonzumujete? Nejdříve je deset minut povařte ve vodě, poté je vyskládejte na pečicí plech a několik minut sušte při teplotě 200 °C.
Tímto způsobem skořápky zbavíte všech nežádoucích látek a různých zárodků. Díky pobytu v troubě budou dostatečně křehké, takže je budete moci krásně rozemlít – kupříkladu v mlýnku na kávu. Prášek z vaječných skořápek můžete konzumovat společně s citronovou šťávou.
Zdroj: living.iprima.cz, Ceskestavby.cz, blog.mall.cz
Autor: Natálie Kabourková