Salak neboli hadí ovoce je v České republice prakticky neznámou potravinou. Přesto zaujme nejen chutí a kladným vlivem na trávení, ale v prvé řadě už vzhledem.
Původ hadího ovoce
Salak patří mezi tropická ovoce, přičemž se jedná o jedlý plod salaky jedlé (Salacca zalacca), což je palma, která původně rostla na Javě a Sumatře. Později se ovšem její pěstování rozšířilo do dalších částí Indonésie jako např. na ostrovy Bali nebo Sulawesi. Dnes se navíc pěstuje i v jiných oblastech jihovýchodní Asie, a to především v Thajsku a Malajsii. Salak se zároveň stává stále známějším ovocem i v jiných částech světa.
Kde si salak pořídit?
Pokud byste toto ovoce někde viděli, určitě byste si jeho vzhled zapamatovali. Slupka plodu, který je zhruba stejně velký jako fík, je totiž dosti specifická – připomíná hadí kůži pokrytou šupinami. V České republice každopádně toto ovoce jen tak neseženete, protože se k nám příliš nedováží. Na druhou stranu ho mají v nabídce některé internetové obchody, které se specializují na exotické potraviny.
Hadí ovoce v kuchyni
Salak má pod pevnou „hadí“ slupkou dužinu, která disponuje bílou až světle žlutou barvu. Je přitom rozdělená na stroužky, takže trošku vypadá jako větší česnek. Jedná se ale skutečně o ovoce, jež zaujme sladkokyselou chutí, která připomíná jahody, banán a ananas. Konzumovat ho můžete samotné, ale použít jej lze rovněž do ovocných salátů nebo do smoothie. Pozor ovšem na černá semena, která jsou nejedlá.
Buddhova ruka: ovoce, o němž většina Čechů nikdy neslyšela. Přesto je chutné, zdravé a voňavé
Salak z hlediska zdraví
Hadí ovoce obsahuje vitamíny (B a C) a minerály (např. draslík či železo), stejně jako bílkoviny, vlákninu a pektin, což je polysacharid, jež se nachází rovněž v citrusových plodech či jablkách. Kladně přitom působí na trávení, když např. účinkuje proti zácpě a průjmům, ale také při pálení žáhy. Vhodný je rovněž při redukčních dietách a pozitivní vliv má i na funkce nervové soustavy (zlepšuje koncentraci a paměť).
Zajímavosti o salaku
- Salak se díky svému specifickému vzhledu nenazývá pouze hadí ovoce, ale také hadí fík anebo hadí vejce.
- Tato exotická potravina se vyznačuje velkou trvanlivostí. Proto jde o jídlo využívané na poutních cestách. V ČR si ho můžete přibalit např. na výlet.
- Pokud si hadí ovoce pořídíte, oloupete jej tak, že nalomíte špičku a stáhnete slupku. Měli byste si dát ovšem pozor na výstupky, které mohou být ostré.
- „Hadí vejce“ bývá využíváno i při výrobě nápojů. Připravují se z něj např. sirupy a dokonce i víno.
- Existuje několik druhů hadího ovoce, z nichž nejoblíbenější je salak pondoh, který se pěstuje v oblasti Yogyakarta na Jávě. U místních spotřebitelů je populární především proto, že má intenzivní vůní a sladkou chuť ještě před dosažením plné zralosti.