Co se skrývá za tajemným názvem chimichurri? Tato zdravá omáčka se hodí k masu i salátům

chimichurri
Zdroj: Shutterstock

Chimichurri je velice zdravá a svěží omáčka, která najde uplatnění jak k vylepšení masových pokrmů, tak ve vegetariánské kuchyni. Hodí se k tepelně opracovaným pokrmům i do studené kuchyně a vždy přinese svěžest, vůni, pestrost a celou řadu zdravých látek.

V přípravě pokrmů je stále co objevovat

Další výhodou omáčky je jednoduchá příprava, která zabere jen pár minut. Můžete ji navíc používat delší dobu. Nezanedbatelná je i cenová dostupnost. Asi nejblíže by se dala tato výrazně zelená omáčka přirovnat k pestu.

Pokud hledáte způsob, jak ozvláštnit steak, fádní kuře, vepřové kotlety, mořské plody, zeleninové saláty nebo pomazánky, chimichurri určitě nezklame, a i z obyčejného jídla můžete vyčarovat příjemný gastronomický zážitek a nabídnout k pokrmu něco navíc.

Co je omáčka chimichurri?

Chimichurri je nevařená omáčka vyrobená z jemně nasekaných bylinek, česneku, oleje a octa. Omáčka pochází z Argentiny a Uruguaye, kde se tradičně používá k ozvláštnění často konzumovaného grilovaného masa. 

Někdy obsahuje pikantní chilli papričky nebo vločky červené papriky. Bylinky se mohou lišit tak, aby zahrnovaly právě oblíbené bylinky každého, kdo si chce omáčku dopřát. Může jít o petržel, koriandr a oregano. I když se obvykle vyrábí ze zelených ingrediencí, existuje také červená variace chimichurri s červenou paprikou nebo rajčaty.

Co se skrývá za tajemným názvem chimichurri? Tato zdravá omáčka se hodí k masu i salátům
chimichurri na mase, zdroj: Shutterstock

Jak chutná omáčka Chimichurri?

Popsat chuť omáčky chimichurri není snadné a nabízí se slova jako jasná, čerstvá, zemitá, svěží. Kombinace čerstvého koriandru a petržele obsahuje bylinkovou chuť, zatímco vločky červené papriky přinášejí nádech koření. 

Milovníci česneku se nemusí bát přidat i česnek, který dodá příjemně štiplavou chuť. K vyladění chutí je třeba také nezapomenout na kyselou příchuť octa. Právě to je chimichurri. Chutná svěže a silně a olivový olej vše spojuje do příjemného, ​​soudržného zážitku chutí.

Jak vyrobit omáčku chimichurri?

Nejlepší na tomto receptu na omáčku chimichurri je to, že se výjimečně dobře skladuje. Ocet pomáhá uchovat bylinky, takže omáčka může být v uzavřené sklenici v lednici několik týdnů, uvádí Teste of Home. Před použitím ve studené kuchyni je dobré delikátní omáčku nechat ohřát na pokojovou teplotu.

Na výrobu menší sklenice jsou potřeba tyto ingredience: 6 oloupaných stroužků česneku, šálek nahrubo nakrájených listů koriandru, šálek nahrubo nakrájené natě petržele, lžička soli, lžička drcených vloček červené papriky, 1/4 šálku červeného vinného octa, 1/2 šálku extra panenského olivového oleje.

Jednoduchý postup výroby omáčky

Vložte česnek do malého kuchyňského robotu. Nechte přístroj běžet, dokud nebude česnek nasekaný na malé kousky. Poté přidejte koriandr, petržel, sůl a drcené vločky červené papriky. Směs zpracujte, dokud nebude vše jemně nasekané.

Přišel čas přidat do misky robota ocet a olej. Olej se přidává velmi pozvolna.

Hotová omáčka se uchová v chladu ve vzduchotěsné nádobě. Pokud se zdá hustá, může se před použitím naředit kapkou vody.

Variace omáčky chimichurri

Chimichurri omáčka je extrémně všestranná. Místo koriandru a petržele lze vyzkoušet třeba oregano, rukolu, kopr, mátu, kapustu nebo mangold.  

Zdroj: Teste of Home, TastingTable

Autor: Lída Kropáčková

Přidat na Seznam.cz