Jedna z největších hollywoodských ikon, slavná oscarová herečka Audrey Hepburn, zemřela v nedožitých 64 letech. Od té doby uplynulo již téměř třicet let, avšak příčina její štíhlé postavy nedá mnohým spát ještě dnes.
Audrey Hepburn byla nejen hereckou, ale i módní ikonou 20. století. Pro její krásu, laní oči a útlý pas po ní šílel celý svět. Dodnes je pro mnohé stále vzorem elegance a vytříbeného stylu.
V dětství zažila hladomor
Hvězda filmového plátna se narodila roku 1929 v Bruselu. Před 2. světovou válkou se i s její maminkou přestěhovala do zapadlé nizozemské vesnice. Obsazení země Němci mělo za následek rapidní nedostatek potravin, takže Audrey hladověla. Celé dny jedla pouze nejrůznější výhonky a kořínky.
Jako dítě trpěla podvýživou a vyrostla jen do výšky 169 centimetrů. I když se toužila stát primabalerínou, v baletu omdlévala, neměla výdrž, až nakonec musela kariéru baletky vyměnit za herectví.
Nejspíš právě hlad v dětství způsobil, že postava slavné herečky byla vždy štíhlá tak, že působila až křehce. Celý život nebyla schopná sníst větší porce. I tak byla často podezřívána z poruchy příjmu potravy či dodržování drastických diet.
Jídlo měla ráda
Audrey Hepburn se přitom v jídle nijak neomezovala, dokonce ho měla velmi ráda, což potvrdil také její syn Luca Dotti: „Lidé si myslí, že proto, že byla hubená, trpěla poruchou příjmu potravy. Ale není to vůbec pravda. Milovala italské jídlo. Jedla hodně obilovin, ne moc masa a celkově od všeho trochu.“
A jak vypadalo její stravování? Na snídani si většinou dávala chléb s džemem nebo francouzské madlenky. Dávala přednost čerstvým a sezonním potravinám, jedla hodně ovoce, zeleniny a obilovin.
K obědu si dala nejčastěji telecí nebo kuřecí maso s těstovinami a zeleninou. Večeřela například kuřecí polévku. Velmi jí také záleželo na tom, aby jídlo na talíři hezky vypadalo. Zároveň dbala na dostatečný pitný režim a pravidelný pohyb.
Milovala špagety s rajčaty i čokoládu
Co se týče jejích oblíbených pokrmů, patřili mezi ně pečené brambory a uzený losos. Co ale opravdu milovala, byly špagety s omáčkou pomodoro, nejlépe z čerstvých rajčat z její zahrádky. Ty byla schopná vařit snad každý týden.
I když krásná herečka dezertům příliš neholdovala, sacharidům se určitě nevyhýbala. Pravidelně si každý večer pochutnávala na pár čtverečcích hořké čokolády, které zapila trochou skotské whiskey.
Zvláštní místo ve svém srdci pro čokoládu měla Audrey také proto, že se s ní pojí pěkná vzpomínka, kdy na konci války dostala několik kousků od holandského vojáka. Právě hladomor, který v dětství zažila, mohl nejen za její útlou postavu, ale rovněž za její chatrné zdraví. Trpěla astmatem, anémií, prodělala žloutenku a měla za sebou i pět potratů. Nakonec se jí stala osudnou rakovina.
Čokoládový dort podle ikonické herečky
Smutek ale stranou, pokud se chcete na chvíli cítit jako Audrey Hepburn, vyzkoušejte její oblíbený čokoládový dort. Recept na něj sdílel pro web apetitonline.cz její syn, kterému ho připravovala k narozeninám a jiným příležitostem.
Připravte si: 300 gramů nasekané hořké čokolády, 60 mililitrů plnotučného mléka, 120 gramů másla nakrájeného na malé kostky, 200 gramů cukru, 8 vajec a moučkový cukr.
Potřebovat budete také vymazanou a vysypanou kulatou formu o průměru 25 až 28 centimetrů. Nejprve si předehřejte troubu na 200 °C, pak se můžete pustit do zpracování ingrediencí.
Nasekanou čokoládu s mlékem nechte v misce rozpustit ve vodní lázni, poté postupně přidávejte kostky másla a stále míchejte. Vypněte sporák a přimíchejte žloutky ze všech 8 vajec. V jiné misce vyšlehejte bílky s cukrem do tuhé pěny. Pěnu opatrně vmíchejte do čokoládové směsi a nalijte do připravené dortové formy.
Pečte v troubě půl hodiny. Po vypnutí ještě otevřete dvířka a nechte dort chvíli uvnitř, aby nedošlo k jeho popraskání. Po několika minutách jej vytáhněte a nechejte trochu vychladnout. Vyjměte dort z formy a před podáváním nechte zcela vychladnout. Nakonec posypte moučkovým cukrem. Skvěle bude chutnat se šlehačkou a vanilkovou zmrzlinou.
Zdroj: vlasta.cz, people.com, apetitonline.cz, region.rozhlas.cz, extra.cz, samkuusisto.com
Autor: Silvie Grulichová