V dnešní době máme na výběr z několika druhů mouky. Většina lidí používá klasickou pšeničnou, někteří ale vyhledávají zdravější alternativu. Těch možností je spousta a každý pro sebe může najít to, co mu nejvíce vyhovuje.
Vhodnou alternativou je mandlová mouka. Ocení ji nejen lidé dodržující bezlepkovou stravu, ale i nadšenci do zdravého stravování. Poradíme vám, jak si doma vyrobit mandlovou mouku během chvíle, a přihodíme i pár výhod, které tento druh mouky nabízí.
Mandlová mouka a její přínosy pro naše zdraví
Hned zkraje je určitě nutné vyzdvihnout fakt, že mandlová mouka neobsahuje lepek. To ale není jediný její benefit, který nám dokáže nabídnout.
Opomenout nelze ani fakt, že v sobě obsahuje celou řadu důležitých živin, nechybí v ní zdravé tuky, vláknina a pro tělo tolik důležité bílkoviny.
V mandlové mouce najdete také vitamíny, konkrétně jde o vitamín E a B. Mandlová mouka je vhodná jak pro bezlepkovou, tak i běžnou stravu.
Mandlovou mouku si můžete vyrobit i doma
Pokud patříte k lidem, kteří dávají přednost podomácku vyrobeným věcem před návštěvou obchodu, pak jste na správném místě.
Mandlovou mouku, která do našeho jídelníčku vnáší celou řadu výhod, si můžete vyrobit doma. Není to nikterak náročné, není třeba se ničeho obávat.
Recept na mandlovou mouku
Pokud se rozhodnete připravit si mandlovou mouku doma, budete k tomu potřebovat 500 gramů loupaných mandlí, plech vyložený pečicím papírem, mlýnek nebo mixér a nádobu, která se dá dobře uzavřít.
A jak na to? Mandle nasypte do mlýnku nebo do mixéru a mixujte je tak dlouho, dokud vám nevznikne hladká sypká směs. Ale pozor – pokud budete mixovat zbytečně dlouho, nevyrobíte si mouku, ale mandlové máslo. Chce to proto dobře odhadnout dobu mixování.
Poté připravenou mandlovou drť nasypte na plech vyložený pečicím papírem a rovnoměrně ji rozprostřete. Vložte do trouby předehřáté na 110 °C, kde nechte vše sušit po dobu cca 40 minut – během toho můžete vzniklou mouku kontrolovat.
Po uplynutí požadovaného času směs zkontrolujte – pokud bude suchá, máte hotovo a můžete plech vyjmout. Pakliže drť ještě suchá nebude, promíchejte ji a nechte ještě v troubě dosušit.
Na závěr nechte mandlovou mouku vychladnout a nasypte ji do uzavíratelné nádoby. Skladovat ji můžete v lednici, a to po dobu až tří měsíců.
Zdroj: nutslife.cz, prostezdravi.cz, apetitonline.cz
Autor: Natálie Kabourková