Domácí hamburger – oblíbené jídlo po celém světě

Klasický hamburger s hranolkami

Po roce 1989 k nám zpoza Atlantiku zamířila spousta pokrmů. Ačkoli mnohé z nich byly dosti nezdravé, lze si např. připravit zdravější domácí hamburger.

Z Německa do Ameriky aneb počátky

Ač by se mohlo zdát, že hamburger vznikl v Hamburku, není tomu tak. V Německu se v 19. století skutečně stalo hitem mleté, okořeněné a opečené hovězí maso. Tento recept se brzy dostal s německými přistěhovalci do USA a pokrm se stal součástí nabídky stánků, jež prodávaly jídlo dělníkům přímo před továrnami. Jíst v rychlosti a ve stoje však mělo určitá úskalí. Tento problém řešilo mleté hovězí mezi dvěma chleby, které později nahradila rozkrojená houska.

Variant dnes existuje hned několik

Klasický hamburger tvoří především mleté hovězí maso v housce, ale také rajčata, salát, kyselé okurky, cibule, kečup anebo dresing. Specifickou variantou je cheeseburger, do kterého se přidává sýr, což začalo být za Atlantikem populární ve 20. až 30. letech 20. století. Existují ovšem i další varianty, a to včetně zdravějších veggie burgerů, které mohou vegetariáni i vegani. V Austrálii je navíc oblíbený tzv. hamdog, což je pokrm, který se nachází na pomezí hamburgeru a hot dogu.

Australská kuchyně: ochutnat lze hamdog, krokodýla i tisíce vín

Domácí hamburger

Pokud byste si chtěli připravit domácí hamburger, nejdůležitější ingrediencí je samozřejmě kvalitní rozemleté hovězí maso, ač můžete vyzkoušet i jiné druhy mas (např. kuřecí). Maso stačí dochutit pouze solí a pepřem. Speciální hamburgerovou housku dnes seženete prakticky na každém rohu. Pak už vám bude stačit jen čerstvá zelenina (viz výše) a kvalitní kečup či nízkotučný dresink, tedy nikoliv levné produkty za pár korun. Chcete-li připravit cheeseburger, přidejte do nákupního košíku i čedar.

„Klasika“ zdravá rozhodně není

Hamburgery jsou dnes sice oblíbené po celém světě, na druhou stranu v klasické podobě určitě nepatří mezi zdravou stravu. Ve fast foodech není neobvyklé nekvalitní maso, které obsahuje spoustu cholesterolu, kalorií i hormonů. Navíc se zde vyskytuje rovněž spousta chemických složek i nadměrné množství soli. Zkrátka a dobře není o co stát. Na druhou stranu můžete navštívit i hamburgrárny, kde se používá kvalitní maso a čerstvé suroviny.

Americká kuchyně: více než pětina obyvatel USA trpí obezitou, další ale žijí velmi zdravě

Zajímavosti o hamburgeru

  • Hamburgery jsou asi nejoblíbenějším jídlem v USA. Na druhou stranu nezdravá strava z fastfoodů zde může za obezitu milionů lidí.
  • Pokud si chcete připravit zdravější veggie burger, použijte celozrnnou bulku, Bio kečup a na místo masa okořeněnou cuketu, červenou řepu, tempeh či lilek. Navíc se prodávají i čočkové burgery.
  • Připravit si zdravější burgery lze i bez toho, abyste se museli vzdávat masa. Místo hovězího jen použijte maso kuřecí či krůtí, případně rybí.
  • Ve fastfoodech si mnoho lidí objednává i přesolené hranolky připravené na přepáleném a nekvalitním oleji. Domácí hamburger však můžete doplnit batátovými hranolky, které si připravíte na kvalitním oleji a dochutíte mořskou solí.
  •  Vyrobit si navíc lze i zdravější dresink. Použít je možné nízkotučný řecký jogurt, kvalitní hořčici, nadrobno nakrájené kyselé okurky, sušenou bazalku a špetku mořské soli.
Přidat na Seznam.cz