Blíží se Vánoce a společně s nimi i tradiční pečení cukroví. Do mnoha chutných receptů patří ořechy, připomeňme třeba tolik oblíbené vanilkové rohlíčky, kterým dokáže odolat jen málokdo. Toto období se také neodmyslitelně pojí s louskáním ořechů.
Jen při té představě ale mnohé z nás začnou bolet ruce. Louskání vlašských ořechů totiž není žádný med. Dnes vám ale poradíme super fígl, jak na louskání ořechů, po kterém ruce rozhodně nebolí.
Na vlašské ořechy použít láhev
Každý z nás může ořechy louskat trochu jinak. Většinou chceme, aby nám jádra uvnitř skořápky zůstala pokud možno vcelku. Klasický louskáček v tomto případě není zrovna ohleduplný, mnohem lépe uděláte, když použijete láhev a kladivo.
Jak na to? Vezměte si láhev od piva, na tu položte oříšek tak, aby byla jeho špičatější strana obrácená směrem dolů, a pak už ho jen stačí rozklepnout. Tato léty ověřená metoda obě poloviny od sebe zaručeně oddělí, přičemž jádra uvnitř skořápek nebudou příliš poškozena.
Šup s ořechy do vařící vody
Napadlo by vás vhodit vlašské ořechy do vroucí vody? Pokud ne, pak pozorně čtěte dál, protože si rozšíříte obzory v oblasti louskání ořechů. V tomto případě všechny vlašské ořechy, které chcete rozlousknout, vložte do dostatečně velké nádoby, jež snese vroucí vodu.
Vodu uvařte klasicky v rychlovarné konvici a všechny ořechy s ní zalijte tak, aby byly úplně ponořené. Nechte je máčet asi půl hodiny, nádobu nezapomeňte přikrýt třeba pokličkou. Následně vodu slijte a ořechy jednoduše rozlouskněte, půjde to pohodlně pouze rukou.
Vložte ořechy do trouby
Je tu ještě další způsob, jak si pokud možno co nejvíce usnadnit louskání vlašských ořechů. Kdo totiž někdy ořechy louskal, ten ví, že to kolikrát dá opravdu zabrat, než se dostanete k chutnému jádru. Pokud si chcete louskání ořechů usnadnit, vložte je do trouby.
Ano, čtete správně. Troubu předehřejte na 200 stupňů Celsia, ořechy vyskládejte na plech, a jakmile bude trouba připravená, vložte je tam. V troubě nechte ořechy asi 15 minut, poté je vyjměte a nechte vychladnout. Po vychladnutí by měla jít slupka ořechů snadno oddělit pouhým třením ořechů.
Zdroj: chalupari-zahradkari.cz, hobby.instory.cz, sazenicka.cz
Autor: Natálie Kabourková