Když se řekne typicky česká příloha, většinu lidí automaticky napadne houskový knedlík. Ten si můžeme vychutnat společně s omáčkou, masem či zelím. Některé hospodyňky připravují knedlík domácí, jiné si ho přinesou z obchodu. Když se houskový knedlík správně ohřeje, pochutnat si dokážeme jak na tom domácím, tak na kupovaném.
Právě ohřívání houskových knedlíků může být velkým úskalím. Pro někoho je samozřejmost ohřívat knedlíky na pařáčku, ale většina z nás dává přednost ohřívání knedlíků pomocí mikrovlnné trouby – je to přece jen rychlejší a méně pracné. Jak tedy správně ohřívat houskové knedlíky v mikrovlnce?
Co se stane, když se knedlík neohřeje správně?
Možná i vám už se to někdy stalo. Ohřívali jste houskové knedlíky, které se na talíři buď úplně drobily, nebo naopak byly tvrdé jako kámen. Oba dva případy jsou následkem špatně ohřátého knedlíku. Byť se může na první pohled zdát, že ohřát knedlík není kdovíjak náročný úkol, dá se toho hodně pokazit.
Dneska najdeme mikrovlnnou troubu snad v každé domácnosti. Je to šikovný pomocník, který nám může ušetřit spoustu práce a času. Mimo jiných pokrmů lze v mikrovlnné troubě ohřívat i houskové knedlíky. Chcete vědět, jak správně na to?
Jak správně ohřívat knedlíky v mikrovlnné troubě?
Chcete-li, aby si houskový knedlík udržel všechny své skvělé vlastnosti, musíte ho v mikrovlnné troubě ohřívat správně. Prvním pravidlem je vložit nakrájený knedlík do igelitového sáčku. Tím to ale nekončí. Následně knedlík v sáčku pokropte několika kapkami vody – stačí opravdu jen pár kapiček.
Sáček zavažte a vložte knedlík do mikrovlnné trouby, kterou spusťte na maximální výkon po dobu půl minuty. Při vyndávání sáčku buďte opatrní, bude opravdu horký a po jeho otevření se vypustí pára, která by vás mohla opařit.
Proč knedlíky ztvrdnou?
Stalo se to asi úplně každému. Ohřívali jste knedlíky, všechno vypadalo v pořádku i ve chvíli, kdy jste je servírovali na talíř, ale jakmile jste se chtěli pustit do jídla, překvapilo vás, že jsou houskové knedlíky tvrdé jako kámen. Proč se to stalo?
Asi už tušíte, že problém byl v ohřívání. Jelikož je houskový knedlík z největší části tvořen moukou a vajíčkem, jeho ohřívání vás může nemile potrápit – knedlík může být buď úplně tvrdý, nebo naopak příliš vysušený a drobivý, stát se může dokonce i to, že z knedlíků bude slizká hmota. Všechny tři možnosti jsou špatně.
Nejlépe chutnají knedlíky z páry
Naše babičky ohřívaly houskové knedlíky na páře a dobře věděly, co dělají. Co si totiž budeme nalhávat – ohřívat knedlíky na páře je ten nejlepší způsob, jak houskovému knedlíku uchovat chuť i vláhu. Nejlépe uděláte, když k tomu použijete klasický pařáček.
Zdroj: iReceptar.cz, toprecepty.cz, aazdravi.cz
Autor: Natálie Kabourková