Zdravý zdroj energie na celý den nebo další nesmyslný trend? Bulletproof káva, neprůstřelná káva nebo jednoduše máslová káva není nic jiného než kombinace kávy a tuku v podobě másla a oleje. Jaké jsou její účinky na lidský organismus?
Co se skrývá pod názvem neprůstřelná káva?
S kombinací kávy a tuku přišel americký spisovatel a podnikatel Dave Asprey. Neprůstřelná káva kombinuje kávu vyrobenou z kvalitních zrn s máslem a triglyceridy se středně dlouhým řetězcem (MCT), například z kokosového oleje. Tyto ingredience se smíchají dohromady, podávají se teplé a připomínají krémové latté.
Dave Asprey tvrdí, že neprůstřelná káva poskytuje palivo pro začátek dne a zároveň nabízí nízkosacharidovou alternativu k snídaním s vysokým obsahem sacharidů, jako jsou cereálie, toasty nebo pečivo.
Jaká pozitiva neprůstřelná káva přináší?
Mezi klíčové složky neprůstřelné kávy patří tuky z másla a MCT oleje. Ty by měly potlačit chuť k jídlu a dodat kalorie, které vás ráno nastartují. Kromě toho, že je máslo kaloricky bohaté, dodává například vitamíny rozpustné v tucích včetně A, D a K.
Neprůstřelná káva se hodí ke ketogennímu stylu stravování, protože neobsahuje žádné sacharidy a tělo přeměňuje MCT olej na ketony.
MCT olej je metabolizován játry a rychle se vstřebává do těla, čímž poskytuje pohotový zdroj energie. Díky tomu je potenciálně užitečný pro ty, kteří se snaží zhubnout, ačkoli k potvrzení těchto zjištění je třeba provést další studie.
Jaké jsou možné nevýhody neprůstřelné kávy?
Jednou z hlavních nevýhod pití neprůstřelné kávy místo snídaně je to, že přicházíte o možnost sníst jídlo bohaté na živiny. Místo toho konzumujete nápoj s vysokým obsahem tuku, který však postrádá další cenné živiny.
Tuky obsažené v neprůstřelné kávě mají převážně vysoký obsah nasycených mastných kyselin, například pouhá 1 lžíce másla obsahuje 12,3 g tuku, z čehož více než polovinu tvoří nasycené mastné kyseliny.
V kombinaci s doporučeným MCT olejem dodá jeden šálek neprůstřelné kávy více než maximální denní referenční příjem nasycených tuků (20 g) a přibližně 242 až 354 kcal na šálek (v závislosti na množství přidaného másla).
Tuky obsažené v másle mohou také vést ke zvyšování hladiny LDL cholesterolu. Studie z roku 2018 na 94 dospělých Britech ukázala, že konzumace 50 g másla denně po dobu 4 týdnů zvýšila hladinu LDL cholesterolu více než konzumace stejného množství kokosového nebo olivového oleje.
Pít, či nepít?
Závěrem tedy lze říct, že neprůstřelná káva může některým lidem vyhovovat, a to zejména těm, kteří dodržují ketogenní dietu a nemají zvýšenou hladinu cholesterolu.
Při konzumaci spolu se zdravou stravou může Bulletproof káva pomoci zhubnout a zvýšit hladinu energie, pokud ji však pijete pravidelně, měli byste si pro jistotu nechat změřit krevní markery, a zjistit tak, zda u vás přemíra másla nezvyšuje riziko srdečních chorob.
Zdroj: BBC, Healthline, Kávomil, Nita G Forouhi, Randomised trial of coconut oil, olive oil or butter on blood lipids and other cardiovascular risk factors in healthy men and women, 2018
Autor: Dominika Jandorová