Rýže provází člověk odedávna a v současné době existuje tisíce a tisíce kulturních forem. Jednou z těch, jež patří mezi nejčastěji doporučované, je dlouhozrnný druh zvaný basmati.
Původ basmati a rozšíření do světa
Rýže je obilnina, která byla domestikována v Asii, a to možná na několika místech nezávisle na sobě. Došlo k tomu možná již před 11 000 lety, přičemž nejstarší důkazy pocházejí z Číny. Pěstovala se ovšem také na dalších místech jižní, východní a jihovýchodní Asie. Později došlo k jejímu nezávislému zdomácnění i v Amazonii. Rýže se dostala do Evropy společně s vojsky Alexandra Velikého, která došla až do Indie (právě basmati se přitom používá zejména v indické kuchyni). Dnes se díky dlouhodobé oblíbenosti pěstuje v tropech a subtropech na mnoha místech světa.
Upozorňujeme: dle všeho se rýže na našem území dostala až v 16. století, a to ze Španělska.
Kde rýži basmati ochutnat?
Basmati se pěstuje především v Indii a Pákistánu, a to na jižních svazích Himalájí v regionu Paňdžáb. Má výraznou chuť, což znamená, že se velmi hodí právě k indické kuchyni. Pokud se na indický subkontinent nedostanete, basmati dnes bez jakýchkoli problémů seženete i v České republice. Samozřejmě lze navštívit některou z mnoha indických restaurací (např. síť restaurací Tandoor), kde je basmati základní přílohou. Navíc si ji můžete bez problémů pořídit, protože už ji dlouhou nemají v nabídce pouze obchody se zdravou výživou jako Country Life, ale seženete ji prakticky všude.
K čemu se basmati nejvíce hodí?
Každý, kdo si basmati pořídí, se rychle přesvědčí o její výtečné a jemně oříškové vůni i chuti. Její využití se tedy v žádném případě neomezuje pouze na indickou a orientální kuchyni, ale uplatnění nalézá i jako příloha typicky českých a evropských pokrmů, u kterých se používá „běžná“ rýže. Výtečně se hodí např. k drůbeži (především ke kuřeti), ale obecně ke smaženému, pečenému a grilovanému masu. Vhodná je ovšem i k bezmasým pokrmům či kořeněným omáčkám. Rýži basmati můžete navíc samotnou dochutit různými druhy koření, jako je např. kari.
Rýže basmati a zdraví
Basmati je nejen chutná, ale i zdravější než většina dalších druhů rýže. Obsahuje totiž méně škrobu a více účinných látek. Rozhodně má tedy své místo ve zdravém jídelníčku. Kladný vliv má na trávení a může pomoci s některými problémy, jež jsou spojeny se zažíváním (např. plynatost). Pozitivně působí rovněž na kardiovaskulární systém (snižuje např. vysoký cholesterol a krevní tlak). Zároveň se jedná o vhodnou potravinu pro celiaky, diabetiky a celkově je vhodná jako dietní potravina.
Upozorňujeme: bílá basmati potěší rychlou přípravou. Basmati natural (původní hnědou variantu, jež neprochází příliš velkou úpravou) je naopak potřeba vařit přes 45 minut. Ta na druhou stranu nebyla zbavena vrchní slupky ani klíčku, takže obsahuje mnohem více účinných látek a navíc je lépe stravitelná.
Zajímavosti o rýži basmati
- Pokud jste basmati nikdy neměli, vězte, že samotný název znamená hindsky „královna vůní„. Už jen kvůli tomu stojí za to ji vyzkoušet.
- Rýže basmati bývá obvykle skladována až dva roky. Během této doby se zbaví veškeré vody, vynikne její chuť i jemně oříšková vůně.
- Kupujete-li basmati, můžete mít jistotu, že pochází ze své původní domoviny. Pro rýži pěstovanou jinde ve světě se tento název používat nesmí.
- Pokud se ptáte, proč je basmati tak chutná a zdravá, odpověď může být jednoduchá. Pole jsou totiž zavlažována čistou vodou z himálajských ledovců.
- V Indii představuje rýže základ jídelníčku. Právě basmati je tedy pro Indy enormně důležitá.