Podzim už je za dveřmi a pohled na popadané kaštany ve vás možná probudí chuť na kaštany pečené. Než si je koupíte, zkuste si je připravit sami. Poradíme vám, jak na skvělé pečené kaštany.
Jak vybrat správné kaštany na pečení
Samozřejmě, že jedlé kaštany se od těch, co nacházíme na podzim popadané v parku, liší. Konzumace kaštanů koňských, které rostou na známém jírovci maďalu, může vyvolat zažívací problémy.
Od jedlých kaštanů se odlišují především vnějším obalem. Kaštany koňské mají obal tlustší, zelený, s krátkými hroty a uvnitř jedno větší, kulaté semeno. Obal jedlých kaštanů je hnědý, s delšími hroty a uvnitř najdete dvě až tři zploštělá semena.
Ať už máte úrodu jedlých kaštanů doma, nebo si je jdete koupit do obchodu, pohlídejte si několik věcí. Slupka kaštanů by měla být neporušená a při stisknutí byste neměli mezi slupkou a plodem cítit volný prostor. Samozřejmě se také podívejte, zda se v kaštanu nezabydleli nějací červíci. Po příchodu domů kaštany vybalte z igelitového sáčku, ať se nezapaří, a co nejrychleji je zpracujte.
Nejen chutné, ale i zdravé
Pokud potřebujete ještě více nalákat k přípravě pečených kaštanů, vězte, že jsou i velmi zdravé. Najdete v nich vitamíny A, C, B, E, K, železo, kalcium, bílkoviny, sacharidy a draslík. Navíc prospívají trávení, krevnímu oběhu a paměti. Pomáhají také při bolestech hlavy a proti únavě.
Důležité je naříznout slupku
Nyní už pojďme k samotné přípravě. Ještě, než dáte kaštany do trouby, nezapomeňte naříznout jejich slupku, jinak najdete dužinu i tam, kde nechcete. Nenaříznuté kaštany by se totiž vlivem tlaku proměnily v malé bomby.
Proveďte dva řezy dlouhé asi dva centimetry do tvaru křížku. Hloubka řezů by měla dosahovat zhruba půl centimetru pod slupku. Aby kaštany nebyly po upečení příliš tvrdé, je dobré je ponořit do vody a poté osušit. Buďto nechte kaštany tři hodiny ve studené vodě, nebo je již naříznuté dejte na minutu až dvě do horké vody.
Upéct, oloupat, sníst
Poté je již můžete vložit do trouby rozpálené na 200 až 210 °C. Na plech s pečicím papírem je položte z řezů křížkem směrem nahoru. Během pečení je občas promíchejte nebo protřeste. Kaštany nechte péct zhruba 10 až 20 minut, dokud neztmavnou, slupka nezačne praskat a neobjeví se žlutá dužina.
Po vyndání z trouby je stačí už jenom oloupat. Aby vám šlo loupání co nejlépe, kaštany jemně pokropte vodou a krátce je poválejte zabalené v utěrce, kde je poté nechte ještě další tři minuty. Po rozbalení by měla být slupka popraskaná a vy můžete začít s loupáním od zakulacenější strany. Oloupané kaštany můžete ihned jíst, teplé chutnají nejlépe.
Zdroj: Home, Radíme JAK, Top recepty, Recepty.cz
Autor: Dominika Jandorová