Obrácený jablkový koláč není kdovíjakou novinkou, přesto se na našich stolech neobjevuje tak často, jak by si zasloužil. Lahodný moučník, který dokáže vykouzlit spokojený úsměv na rtech malým i velkým, rozhodně stojí za vyzkoušení.
Možná jste se už někdy do přípravy obráceného jablkového koláče pustili a výsledek nebyl takový, jaký jste očekávali. Je totiž pravdou, že na první pohled jednoduchá příprava obráceného koláče může dopadnout nepříjemným fiaskem. Proto vám přinášíme praktické rady přímo od mistra pekaře Josefa Maršálka.
Obrácený koláč aneb Tarte Tatin
Oblíbený francouzský dezert Tarte Tatin je u nás známý jako obrácený koláč. Dokonale sladká dobrota, která je krásně křehká a zároveň rychle připravená. Kdo by dokázal odolat?
I přesto, že se jeho příprava zdá na první pohled jednoduchá, dokázal obrácený koláč mnohým z nás přidělat pár vrásek na čele. Zejména proto, že jsme se dopustili několika zásadních chyb.
Nejčastěji se chybuje při práci s karamelem, který hraje důležitou složku tohoto receptu. Zkušený pekař Josef Maršálek vám proto poradí, jak se při přípravě Tarte Tatin nezapotit a dokonale si pochutnat.
Připravte si doma dokonalý obrácený koláč
Rozhodnete-li se tuhle pochoutku připravit doma, budete potřebovat 2 kila jablek, 150 gramů krupicového cukru, 170 gramů másla, 200 gramů hladké mouky, 35 ml studené vody, sůl, a pokud budete chtít, tak i meruňkový džem.
Nejdříve prosejte mouku, kterou poté v míse smíchejte se solí a 120 gramy studeného másla. Pomocí rukou vytvořte drobenku, do které přilijte studenou vodu a vypracujte hladké těsto. Těsto následně zabalte do potravinářské fólie a nechte chvíli odpočinout v lednici.
Mezitím si oloupejte jablka, rozkrojte je na půlky a zbavte jádřinců. Na pánvi, kterou je možné vložit do trouby, si nechte rozpustit 50 gramů másla, přidejte cukr, promíchejte a nechte rozpustit. Poté stáhněte z plotny a do pánve naskládejte jablka tak, aby byla nastojato pěkně vedle sebe.
Těsto vyjměte z lednice, vyválejte z něj placku, jejíž průměr by měl být o pár centimetrů větší, než je průměr pánve. Rozválené těsto přeneste na jablka, přesahující okraje zahněte směrem dovnitř a s pomocí nože těsto propíchněte na cca sedmi místech.
Pánvičku s jablky a těstem vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte cca 50 minut. Poté koláč vytáhněte z trouby, přiklopte jej větším talířem a opatrně slijte tekutinu. Následně moučník překlopte na talíř.
Kdo bude chtít, může obrácený koláč ještě potřít meruňkovou marmeládou, není to však povinnost, je to jen pro zdokonalení chutí.
Zdroj: jidlo.cz, ireceptar.cz, asenior.cz
Autor: Natálie Kabourková