Máte rádi domácí limonády? Většina z nás si je připravuje především během léta, kdy dokážou zahnat žízeň i dokonale osvěžit. Zanevřít bychom na ně ale neměli ani s příchodem podzimu, i tehdy si lze na domácí limonádě skvěle pochutnat.
Nebojte se doma připravit si limonádu z octa neboli shrub. Pro mnoho lidí je to jedna velká neznámá, a to je škoda, protože nejenže skvěle chutnají, ale mají i pozitivní dopad na naše zdraví.
Co je shrub?
Už jste se někdy setkali se slovíčkem shrub? Pod tímto pojmem si můžete představit sirup běžně vyráběný z ovoce – někdy také ze zeleniny a bylinek. Nesmí chybět cukr a samozřejmě také ocet.
Suroviny se společně nechávají zrát, kdy postupem času vzniká sirup. Ten je poté využíván na přípravu domácích limonád, může se ale stát i součástí alkoholických drinků.
Historie octových limonád
Mohlo by se zdát, že jsou octové limonády alias shruby výmyslem dnešní doby, ale opak je pravdou. Nápoje s obsahem octa se totiž běžně popíjely už v dávných dobách – někdy kolem 17. a 18. století.
Dříve se ocet běžně přidával do vody jako dezinfekce, dělávali to tak již staří Římané. Později byl využíván ke konzervaci ovoce, které se v něm nechávalo louhovat. Šťáva se poté slila, smíchala s cukrem či medem a svařila se na sirup. Poté se sirup míchal s vodou a přidával se do drinků.
Vyrobte si dýňový shrub
Pokud rádi zkoušíte nové věci a jste nakloněni využití sezónních surovin, pak pro vás máme recept na dýňový shrub. Ten se přece k podzimu dokonale hodí.
Na jeho přípravu potřebujete jednu menší dýni hokaido, 1 a ½ hrníčku cukru, 1 a ½ hrníčku jablečného octa, ¼ hrníčku čerstvého zázvoru a lžíci mleté skořice.
Nejdříve si předehřejte troubu na 180 °C. Dýni zbavte stopky, rozkrojte ji na polovinu a zbavte semínek. Říznutou stranou ji položte na plech s pečicím papírem a vložte do trouby, kde pečte cca 45 až 60 minut.
Po vyjmutí dýně z trouby ji nechte vychladnout, pak vydlabejte dužinu. Tu vložte do mísy, přidejte cukr, ocet, zázvor a skořici. Vše společně promíchejte a nechte v lednici 24 hodin odpočívat. Následující den směs přepasírujte přes sítko, aby vám zůstala jen šťáva. Tu následně přelijte do čistých láhví a skladujte v lednici. Používejte jako základ do domácí limonády, klidně ji můžete říznout i alkoholem.
Zkuste zázvorovou limonádu s jablečným octem
Skvělá domácí limonáda, která krásně voní po zázvoru a svou chutí vás mile překvapí. Připravte si cca dva centimetry dlouhý kousek zázvoru, dvě lžíce medu, dvě lžíce jablečného octa, 400 ml perlivé vody a trochu ledu.
Začněte tím, že zázvor oloupete a nastrouháte na jemném struhadle. Poté zázvor smícháte s medem a jablečným octem. Vše promícháte a nalijete do sklenice, kam přidáte perlivou vodu a opět dobře promícháte. Přidat můžete i trochu drceného ledu.
Zdroj: rdmag.co, toprecepty.cz, milujemeocet.cz
Autor: Natálie Kabourková