Hořčík patří mezi minerální látky, které jsou nezbytně důležité pro správné fungování lidského organismu. Podstatný je především pro sportovce a pomoci může i při nervovém vypětí.
Potraviny s vysokým obsahem hořčíku
Hořčík (Mg) je minerál, který patří mezi tzv. makroelementy, takže jeho dostatečný příjem je pro člověka velmi důležitý. Bývá přitom uváděno, že denně bychom ho měli přijímat zhruba 300 mg. V jakých potravinách se ovšem nachází? Mezi nejlepší přirozené zdroje patří listová zelenina (především tmavá), luštěniny (včetně zelených fazolových lusků), ovoce (banány či avokádo), ořechy (např. mandle), obilniny (zejména ve formě celozrnného pečiva) anebo pseudoobiloviny (quinoa, amarant či pohanka). Navíc se vyskytuje i v čokoládě.
Důležitost pro lidské zdraví
Hořčík je nutné přijímat hned z několika důvod. Tato minerální látka je předně kriticky důležitá pro správné fungování svalů. Navíc se podílí na uvolňování energie z glukózy (hroznový cukr) a pomáhá srdci udržovat rytmus. Z těchto důvodů se jedná o podstatnou část stravy fyzicky aktivních lidí, a to včetně vrcholových sportovců. Díky kladnému vliv na kardiovaskulární soustavu také působí preventivně proti infarktu. Ženy by jej navíc měly přijímat v souvislosti s premenstruačním syndromem. Tento makroelement také mírní deprese, podrážděnost a nervozitu, přičemž uklidňující účinky má především v kombinaci s vápníkem. Tomu zároveň pomáhá při tvorbě kostí a zubů.
Železo jako důležitý mikroelement pro správné fungování lidského organismu
Nadbytek a nedostatek hořčíku
Nedostatek hořčíku může být velmi problematický hlavně pro sportovce. Tento chemický prvek je z organismu vylučován potem a močí, takže o něj přicházíme právě během delších fyzických aktivit. Pak může docházet ke křečím, což má samozřejmě vliv na sportovní výkon. Nedostatečný příjem se navíc projevuje i podrážděností, nespavostí, bušením srdce či srdeční arytmií. V dlouhodobém horizontu se pak dokonce mohou vyskytnout depresivní stavy.
Říká se, že všeho moc škodí a platí to i pro příjem tohoto minerálu. Jeho nadbytek však za normálních okolností předávkování nezpůsobí. Tělo jej totiž přirozenou cestou vyloučí. Z tohoto důvodů ale může při nadměrném příjmu hořčíku docházet k průjmům a rovněž je to zatěžující pro ledviny.
Draslík: minerál podstatný pro sportovce. Pozor, ztrácí se pocením
Tip na závěr: na trhu je mnoho doplňků stravy s hořčíkem. Vždy je ovšem lepší konzumovat přirozené zdroje tohoto minerálu, protože se v nich vyskytuje i velké množství dalších účinných látek.
Autor: redakce