Škubánky s mákem jsou staročeské sladké jídlo, které chutná nejen dětem. Jeho předností je snadná příprava a velice nízké náklady. Pokud si umíte vypěstovat brambory a mák, anebo máte v chlívku čuníka, který vás zásobí sádlem, je to večeře prakticky jen za cenu energií.
Oblíbené staročeské jídlo má kořeny v Rakousku
Překvapivě je toto jídlo, které bylo v minulosti označováno jídlem chudých, více doma v Rakousku než u nás. A říkají mu makové nudle – Mohnnudeln. Mohnnudeln se podávají s rozpuštěným máslem, mletým mákem a cukrem. To zní povědomě, že?
V Rakousku je zažitý výraz Waldviertler Mohnnudeln, protože jejich původ je v oblasti Waldviertel v Dolním Rakousku, kde se po staletí na polích pěstuje hlavně mák. Dává tedy smysl, že zde mají i makové pokrmy. Mohnnudeln se mohou podávat jako dezert, ale v Rakousku, stejně jako u nás, jsou škubánky většinou jako hlavní chod.
Ornella měla škubánky jako premiéru a hned se chlubila
Ornella je připravovala poprvé a zřejmě v euforii, že se jí povedly, se hned podělila o recept. Je snadný a její fanoušci to vzali jako inspiraci na přípravu jídla, které mají spojené s dětstvím a s babičkami, a trochu na toto jídlo zapomněli. Ozývaly se i kuchařky, které se sice snaží, ale jejich škubánky nikdy nechutnají tak dobře, jak si pamatují z dětství.
Ornella použila pro přípravu klasický recept
Na bramborovou hmotu: na 1 kg brambor použila asi 350 g mouky a velkou špetku soli. Přestože nevěděla, jaký má typ brambor, tak se podařily. Kromě salátových brambor by neměl být s přípravou problém. Nejlepší jsou samozřejmě ty, které máte na bramborové knedlíky (varný typ C).
K přípravě je ještě potřeba sádlo nebo máslo (můžete i obojí), mák a moučkový cukr. Mák a cukr se dává podle chuti.
Jak na to
Brambory se oloupou, nakrájí na kousky a uvaří ve slané vodě. Vody se dává právě tolik, aby byly brambory potopené. Uvaří se doměkka. Po odstavení se z hrnce slije polovina vody a brambory se ve zbytku vody rozmačkají šťouchadlem. Postupně se přimíchá mouka tak, aby vznikla hmota požadované konzistence. Hrnec se přikryje a nechá se čtvrt hodinky odstát.
Propařená mouka a brambory se znovu důkladně promíchají dohladka.
Lžící namočenou v rozpuštěném sádle nebo másle se tvarují škubánky, které se mohou rovnou servírovat na talíř, kde se podávají zasypané mletým mákem, s moučkovým cukrem a přelité rozpuštěným máslem nebo sádlem.
Nejen děti si k pokrmu mohou dopřát sklenici mléka.
Můžete vyzkoušet
Některé hospodyňky škubánky před podáváním opékají na sádle, což dodá pokrmu trochu jiný rozměr. Kdo nemá rád sladké, může si škubánky naservírovat třeba s opečenou slaninou a s kysaným zelím.
Autor: Lída Kropáčková