Jablečná povidla jsou klasikou českých kuchařek. Jejich příprava se na první pohled může zdát náročná, ve skutečnosti tomu tak vůbec není. Povidla z jablek se dají využít do mnoha chutných pokrmů, byť si je lze namazat třeba na obyčejné palačinky.
Zkoušeli jste někdy doma připravit jablečná povidla? Pokud ne, je to velká škoda. Přinášíme vám recept na klasiku v podobě jablečných povidel, jak je dělávaly naše babičky.
Pečená povidla
Jak jednoduše připravit povidla? Můžete je zkusit upéct. Jablka umyjte, zbavte je slupek i jádřinců a pokrájené je vložte do pekáče, kde je lehce posolte.
Pekáč přikryjte pokličkou a vložte ho do trouby. Jablka díky soli pustí šťávu, což je přesně to, co potřebujete. Poté ovoce s pomocí tyčového mixéru rozmixujte a bez pokličky vložte zpět do trouby.
V troubě pečte 3 až 5 hodin za občasného míchání. Je důležité vyčkat, až bude konzistence povidel taková, jakou chcete. Ještě horká povidla poté nalijte do čisté sklenice, uzavřete a otočte dnem vzhůru.
Vařená povidla
Příliš náročná není ani příprava vařených povidel. Jablka opět omyjete, oloupete a zbavíte je jádřinců. Poté nakrájíte na menší kousky, vložíte do hrnce a podlijete vodou.
Necháte vařit, za občasného promíchání necháte rozvařit. Jakmile budou jablka rozvařená, přidáte 50 ml jablečného octa a 250 gramů cukru a budete vařit do husté kaše cca 30 minut.
Až budou povidla hotová, přelijete je do čistých sklenic, očistíte jim hrdla, uzavřete a otočíte dnem vzhůru. Někdo také doporučuje sterilizovat 15 minut při 80 °C.
Jablečná povidla do třetice
Je několik způsobů, jak připravit jablečná povidla, a mnozí nedají dopustit na tento. Potřebujete dvě a půl kila jablek, 150 gramů cukru a 125 ml octa.
Oloupaná jablka zbavená jádřinců pokrájejte na kousky a promíchejte je s cukrem a octem. Nechte je takto přikrytá utěrkou odpočívat do druhého dne.
Následně za stálého míchání vařte na středním plameni, dokud jablíčka nezesklovatí. Poté je nalijte do sklenic, zakryjte dvojitým celofánem a mezi něj nasypte kyselinu sorbovou. Zavažte a nechte zaschnout.
Zdroj: toprecepty.cz, ireceptar.cz
Autor: Natálie Kabourková