Všichni se jistě shodneme, že na domácí zeleninu zkrátka nic nemá. Popularita domácího zahradničení neustále stoupá a jen obtížně bychom hledali někoho, kdo již doma nezkoušel vypěstovat alespoň rajčata. Jestliže se vám zadařilo a máte tolik úrody, že nevíte, co s ní, máme pro vás pár tipů, na vynikající zeleninovou polévku, ve které využijete veškerou zeleninu z vaší zahrady.
Brokolicová polévka je plná vitaminu a vynikající chuti
Když se řekne zelenina, brokolice jistě mnoha z nám naskočí jako první. Pro své výživové hodnoty a velké množství vitaminů i specifickou chuť si získala srdce mnoha zahrádkářů, jež si bez ní svou zahrádku ani neumí představit.
Jestliže je dominantou i vaší zahrádky a přemýšlíte, jak s ní naložit, s brokolicovou polévkou rozhodně neprohloupíte. Brokolicová polévka je vynikajícím a zdravým pokrmem, který je již dlouhou dobu stálicí našich jídelníčků.
Velkou výhodou brokolicové polévky je fakt, že pro její přípravu prakticky nic nepotřebujete a vystačíte si jen s běžnými surovinami, jež máte běžně doma, jako jsou:
- Brambory
- Sůl
- Pepř
- Česnek
- Máslo
Populární je také méně zdravá, o to však chutnější, varianta brokolicového krému, jež bývá běžně dozdoben smaženým chlebem ve formě krutonů nebo dle chuti například sýrem.
Květákovou polévku si zamilujete
Oblíbenou pochoutkou z našich zahrádek je také květák. Květák je rovněž plný vitaminů a minerálů, díky čemuž výrazně snižuje riziko zánětů, vzniku rakoviny a podporuje detoxikaci organismu. Vynikající květákové mozečky či placky ochutnal alespoň jednou každý z nás.
Za nimi však zůstává trochu upozaděna květáková polévka, která jistě zachutná i těm, jež květák zrovna nemilují. Doporučujeme vám vyzkoušet kupříkladu fantastický květákový krém, z něhož se vám budou dělat boule za ušima. Toužíte-li po zdravější variantě bez smetany, můžete stejně jako u brokolice květák jednoduše uvařit spolu s bramborami, solí, pepřem a česnekem, díky čemuž vynikne hlavně chuť této oblíbené zeleniny.
Autor: redakce