Umět uvařit dobrý vývar – to je základní předpoklad každé správné hospodyňky. Mnozí jej dokonce považují za samotný vrchol gastronomie. Navzdory různorodým moderním receptům dnešní doby zůstává klasický vývar nadále nedílnou součástí většiny restaurací.
Ne každý ho ale umí uvařit. Jeho příprava si žádá čas a je jedno, jestli si doma připravíte vývar zeleninový nebo třeba kuřecí. Dáme vám pár tipů, jak připravit ten nejlepší vývar.
Uvařit vývar není věda
I když se to tak na první pohled může zdát, chce to jen dodržet pár základních pravidel, díky kterým dokáže dokonalý vývar připravit snad úplně každý.
První rada zní: používat pro vývar zejména kosti. Nic nezkazíte, když sáhnete po žebrech nebo oháňce, ve vývaru by neměla chybět ani morková kost.
Maso před vložením do hrnce dobře omyjte, potřete ho olejem, položte na plech či do pekáčku a dejte do trouby předehřáté na 200 °C cca na 20 minut.
Žádná teplá voda
Mnozí si myslí, že když vloží maso do teplé (ba dokonce horké vody), že si tím usnadní, a především urychlí práci. Bohužel se tímto krokem připraví o všechny chutě z masa.
Proto pamatujte, že maso musíte vždy zalít studenou vodou a nechat vývar vařit postupně. Jedině tak se maso příliš rychle nezatáhne a pustí do vody všechnu chuť a uvolní i šťávu.
Vývar se nevaří, vývar se táhne
Vývar nejdříve nechte vařit na nejvyšší stupeň, ale v momentě, kdy uvidíte, že obsah hrnce začal vřít, stáhněte teplotu a místo toho, abyste vývar nadále vařili, jej nechte tzv. táhnout.
Jinými slovy nebude vývar vřít a bublat, ale tu a tam se v něm převalí bublina, která rozvíří hladinu. Čím déle necháte vývar táhnout, tím bude silnější. Vývar můžete tímto způsobem připravovat klidně celou noc.
Nepodceňujte zeleninu
Ve vývaru nesmí chybět zelenina – ani v tom masovém. Zeleninu rozhodně nepodceňujte, základem je mrkev, cibule, petržel a celer.
Mrkev dodá vývaru jemně nasládlou chuť, malinko ho také obarví. Díky celeru bude mít vývar dokonalé aroma, petržel ho krásně ovoní.
Co se týče poměru zeleniny, udává se dva díly mrkve, dva díly petržele a jeden díl celeru. Počítejte s dvojitou dávkou zeleniny, budete-li vývar táhnout. Tehdy bude totiž zelenina příliš měkká a vyvařená, po scezení bude tedy potřeba přidat její druhou porci.
Zdroj: magazin.recepty.cz, prozeny.cz, angusfarm.cz
Autor: Natálie Kabourková