Filmová a divadelní herečka Chantal Poullain svůj francouzský původ nezapře. Francouzské kořeny se logicky projevují i při jejím vaření. Hereččinou největší slabostí jsou syrové ryby a mušle.
Improvizuje na jevišti i v kuchyni
Chantal Poullain pochází z Francie, a tak asi nikoho nepřekvapí, že připravuje pokrmy pocházející právě z této země. Nicméně si také oblíbila italskou a japonskou kuchyni. Nezapomíná ani na česká jídla, z nichž nejradši vaří guláš a svíčkovou.
Na divoké kulinářské experimenty si Chantal Poullain netroufá, ale když jí doma chybí nějaká ingredience, dokáže improvizovat. „Takový postup při práci v kuchyni je pro mě zásadní a naučila mě ho moje maminka. Vzpomínám si, hlavně v době totality, bylo často umění realizovat určité recepty, ale improvizace mi v kuchyni hodně pomohla,“ svěřila se herečka Magazínu PLUS.
Důležitost společného stolování
Podle Chantal by se neměl zanedbávat ani samotný čas věnovaný konzumaci pokrmů. Rodinní příslušníci by měli jíst společně a brát dobu jídla jako možnost si popovídat.
Během stolování bychom podle herečky měli být v klidu a cítit se dobře, protože „když se cítíme dobře uvnitř, cítíme se dobře i navenek“. Mnoho lidí však jídlo jen v rychlosti zhltne, a to se projeví na jejich náladě a později možná i na zdraví.
Syroví ježci přímo z moře
Chantal Poullain nejvíce ze všeho miluje ústřice a syrové ryby, k nimž si vytvořila vztah již v dětství. „Táta například lovil mořské ježky a ty jsme papali hned na místě. Tady v Česku mi to občas chybí. Ideální je, když si vyjedete na moře a lovíte přímo z lodi,“ zavzpomínala pro magazín Lifee.
Herečka se také podělila o svůj oblíbený recept na mušle na sýru Roquefort, k němuž kromě mušlí a zmíněného sýru potřebuje již jen smetanu a bílé víno. Přidává také upozornění, že koupíte-li čerstvé mušle a jsou trochu otevřené, rozhodně byste je neměli jíst.
Díky své vášni pro mořské plody se Chantal společně s kuchařem Filipem Sajlerem ujali role ambasadorů festivalu Prague Mussel Week. Festival proběhne ve dnech 26. 9. až 2. 10. 2022. Jeho cílem je představit Čechům mušle jako zdravou a chutnou potravinu a zbavit je nálepky „výstřednosti“.
Zdroj: Aplausin, Magazín PLUS, Lifee
Autor: Dominika Jandorová