Chléb je základní potravinou snad v každé domácnosti. Jde o jednu z nejčastěji konzumovaných potravin vůbec. Výhodou chleba je i fakt, že si ho můžeme dát prakticky k čemukoli. Mnohým ale dělá problém jeho správné skladování.
Možná i vám se někdy stalo, že jste si chtěli dát chleba třeba s máslem nebo tlačenkou, a zjistili jste, že už není dobrý. Jeho trvanlivost je zrádná věc, zvláště pak za předpokladu, že nevíte, jak ho správně skladovat.
Babičky radily skladovat chleba v utěrce
Naše babičky si dokázaly poradit úplně se vším a na všechno měly svoje osvědčené triky a fígle. Jeden z nich se týkal i skladování chleba.
Možná si vzpomenete na chvíle, kdy jste byly ještě děti a byly jste u babičky, která měla chléb zabalený do utěrky. Můžete se spolehnout, že chuť babiččina chleba byla vždy vynikající, a to i po několika dnech.
Nebojte se tedy vsadit na triky babiček a chléb doma skladujte zabalený do utěrky. Nikdy ale do utěrky nebalte chleba, který je ještě teplý či vlažný.
Do plastu v žádném případě
Většina lidí si chleba domů z obchodu přinese v klasickém mikrotenovém sáčku. Problém je ten, že ho v tom sáčku nechají i nadále. Navíc si myslí, že to tak dělají správně.
Opak je ale pravdou. Nechat chléb zamotaný do plastového sáčku je nejhorší věc, kterou můžete bochníku chleba udělat.
S největší pravděpodobností se vám takto uložený chléb zapaří a začne plesnivět. Zvláště pak během léta, kdy je doma teplo, nebo naopak během topné sezóny. Chleba pustí vlhkost, která ale nemá šanci skrze pytlík uniknout, a to vede k jedinému – chléb zplesniví a je na vyhození.
Skladujte chleba společně s celerem
Možná jste o tomto způsobu skladování nikdy předtím neslyšeli, přesto je to jeden z nejlepších způsobů, jak se postarat o to, že vám chleba zůstane dlouho čerstvý a chutný.
Chleba společně s celerem vložte do vzduchotěsného sáčku, můžete také použít chlebník – to je ta lepší varianta. Celer začne uvolňovat svoji vlhkost, kterou do sebe chléb natáhne a udrží si tak mnohem déle svoji čerstvost.
Zdroj: iReceptar.cz, regiony.rozhlas.cz, iReceptar.cz
Autor: Natálie Kabourková