Otravný hmyz dokáže zkazit veškerou legraci. Díky dotěrným komárům si neužijete grilování s rodinou ani posezení u táboráku společně s přáteli. Nemluvě o bolestivých štípancích, které po sobě tahle bzučivá havěť s oblibou zanechává.
Jako ochrana proti hmyzu většinu z nás napadne repelent. Jenže mnozí se brání použití volně dostupných repelentů ze strachu, co v sobě tyto produkty obsahují. Proto vám přinášíme tip, jak si vyrobit přírodní repelent. U toho se použití obávat nemusíte.
Vyrobte si domácí repelent
Existuje naštěstí hned několik způsobů, jak si doma vyrobit přírodní a zdravotně nezávadný repelent, který vám poskytne ochranu před nezvaným hmyzem.
Skvělé na tom je, že většinu potřebných surovin máme zpravidla doma po ruce a výroba domácího repelentu tak nevyjde vůbec draho.
Jablečný ocet a esenciální olej
Smíchejte jablečný ocet a stejné množství vody v malé lahvičce s rozprašovačem. Dále přidejte vámi vybraný esenciální olej – my doporučujeme například levandulový, rozmarýnový nebo mátový. Všechny tyto oleje totiž dokážou svým aroma „přebít“ silnou vůni základu.
Kokosový olej a esenciální olej
Kokosový olej nachází uplatnění nejen v péči o tělo, ale stále více lidí na něho sází i v kuchyni. Vy se ho nebojte použít pro výrobu přírodního repelentu.
Jak na to? Smíchejte 1/3 šálku kokosového oleje s cca 15 kapkami vámi vybraného esenciálního oleje. I tady lze doporučit například mátu nebo levanduli. Skladujte v lahvičce s rozprašovačem.
Bílý ocet a esenciální olej
Stejně jako jablečný ocet má bílý ocet štiplavý zápach, ale tvoří dobrý základ pro domácí repelent proti všemožné dotěrné havěti a hmyzu, který vám odmítá dát pokoj.
Smíchejte ho s příjemně vonícími esenciálními oleji, jako je citronela a eukalyptus, abyste zjemnili typickou octovou vůni a zároveň odradili komáry.
Citronová šťáva a voda
V hrnci smíchejte šťávu ze tří citronů a dva šálky vody, přiveďte k varu a nechte asi 1 hodinu louhovat. Poté směs nechte vychladnout a následně ji nalijte do lahvičky s rozprašovačem.
Zdroj: bobvila.com, iReceptar.cz
Autor: Natálie Kabourková