Upečte si o víkendu francouzské brambory podle Pohlreicha

zapecene_brambory
Zdroj: Shutterstock

Zdeněk Pohlreich je kuchař, restauratér, autor kuchařek, a především hodně zábavný moderátor svých kuchařských pořadů. A to se stal kuchařem jen proto, že ho nevzali na střední školu. Málokdo ví, že byl členem reprezentačního baseballového týmu.

O Pohlreichovi

Právě díky sportu jezdil do zahraničí a začal zvažovat emigraci. Jeho cesta do světa nebyla nerozvážným činem a o odchodu ze země přemýšlel několik let. Potom zůstal v Nizozemsku, odkud odešel do Austrálie. Po návratu z emigrace pracoval jako šéfkuchař, a když se rozkoukal, založil si vlastní podnik Café Imperial.

Proslavilo ho však až vaření před kamerou, a především gastronomické pořady Ano, šéfe! a Na nože, po vzoru britského kuchaře Gordona Ramseyho. Napsal celou řadu kuchařek, a jeho jídla se tak dostala do mnoha domácností.

Recept na francouzské brambory podle oblíbeného kuchaře

Tentokrát se podíváme na oblíbené francouzské brambory, které nás doprovází už od školních jídelen a téměř v každé domácnosti existuje rodinný recept na tuto oblíbenou a levnou dobrotu.

Jak Pohlreich uvádí, klasické francouzské zapečené, tedy gratinované brambory jsou bez masa a dělají se ze syrových brambor. To je trochu rozdíl oproti českým variantám z vařených brambor a náplní s uzeným masem, hráškem nebo klobáskami a větším množstvím vajec.

Ve Francii najdete na jídelním lístku tuto dobrotu jako Gratin de pommes de terre anebo Gratin Dauphinois. Od gratinovaných brambor se očekává, že budou mít na povrchu krásně křupavou krustu, dozlatova upečenou. Francouzské brambory se ve své domovině podávají jako příloha a také jako samostatné jídlo, hodně záleží na regionu, kde se nacházíte.

Seznam surovin pro rodinnou porci

Pro 4 strávníky budete potřebovat:

  • brambory 1 kg
  • smetana ke šlehání 400 ml
  • sýr ementál 0.5 kg
  • vejce 1 ks
  • máslo na vymazání
  • 2 stroužky česneku
  • pažitka
  • sůl, pepř, muškátový oříšek

Jednoduchá příprava francouzských brambor, kterou zvládnou i začátečníci

Pekáč, který se vymaže máslem a utřeným česnekem, dokáže bramborám přidat ještě něco navíc.

Oloupané brambory se nakrájí na tenké plátky a ukládají se do vody, aby nezčernaly. Lze použít i struhadlo, což je rychlejší způsob a plátky jsou stejně silné.

Do větší mísy se nalije smetana, která se osolí, opepří a okoření špetkou muškátového oříšku. Se solí se nemusí šetřit, protože brambory sůl dobře absorbují, a proto není snadné je přesolit. Intenzitu soli mírní i smetana. Do ochucené smetany se přidá nastrouhaný sýr a není ho málo. Slavný kuchař doporučuje ementál, ale jde použít i jiný sýr, který má výraznější chuť.

Oloupané brambory se scedí a měly by se osušit, nejlépe utěrkou. Poté se vsypou do mísy se smetanou a přidá se ještě vejce. Poté se brambory vloží do pekáčku a dají péct na 140 °C asi 40 minut. Aby se vytvořila krusta na povrchu, je třeba nechat ještě dalších 10 minut troubu na 200 °C.

Recept si lze i vylepšit

Vzhled brambor na talíři se může vylepšit čerstvou pažitkou nasypanou na povrch porce. Tyto brambory jsou skvělé i samotné, úspěch slaví i se zeleninovým salátem nebo jako příloha k pečenému masu.

Brambory si samozřejmě můžete vylepšit dle chuti, a to ve vegetariánské verzi třeba přidáním brokolice, rajčat, žampionů, paprik a celou řadou voňavých bylinek. Příznivci masitých pokrmů mohou přidat šunku, klobásku nebo kousek slaniny.

Zdroj: AAzdraví, iReceptář

Autor: Lída Kropáčková

Přidat na Seznam.cz