Když vás čeká návštěva a je potřeba připravit jídlo na zahradní grilovačku, piknik či rodinnou oslavu, jedním z nejoblíbenějších a nejvděčnějších receptů je vaječný salát. Jak docílit, aby byl krásně krémový a všichni vám ho jen chválili?
Přidáním několika jednoduchých ingrediencí se i obyčejná vejce mohou proměnit v super chutný salát. Stejně jako bramborový salát se připravuje na majonézovém základě a jeden z prvních známých tištěných receptů na něj byl publikován již v roce 1896.
Následující recept se bude skvěle hodit nejen jako příloha k dalším podávaným jídlům, ale můžete jej použít i jako náplň do sendviče. Jedním si však můžete být jisti – bude fantastickou pochoutkou na vaší party.
Příprava je velmi rychlá
Od začátku do konce nezabere příprava více než deset minut, což oceníte zejména tehdy, pokud musíte zároveň přichystat další časově náročnější pokrmy nebo pokud jste se ocitli v časovém presu.
Na krémový vaječný salát budete potřebovat následující ingredience – čtyři velká vejce, majonézu, dijonskou hořčici, jablečný ocet, pažitku, petrželku, sůl a pepř. Právě přidáním hořčice, octa, pažitky a petrželky se chuť vaječného salátu ještě více zvýrazní.
Vejce uvařte, nakrájejte a rozmačkejte
Vejce nejprve uvařte natvrdo a poté je oloupejte ze skořápky. Důležité je, aby pro další postup byla vychlazená. Pomocí ostrého nože je nakrájejte. Stačí nahrubo, kousky nemusí být nijak úhledné či symetrické, jelikož je stejně rozmačkáte vidličkou. Je však třeba vejce předem nakrájet, aby se lépe rozmačkala.
Vejce mačkejte vidličkou nejlépe v míse, do které pak budete přidávat další ingredience. Mačkejte, dokud nebudou rozmělněna na kousky. Tento krok by neměl časově zabrat více než minutu.
Další ingredience dodají salátu chuť
Nyní můžete přidávat další přísady, které dodají salátu chuť. Do mísy dejte třetinu šálku majonézy, lžičku dijonské hořčice, lžičku jablečného octa, lžíci najemno nasekané pažitky a jednu lžíci jemně nasekané petrželky. Vše rozetřete dohromady a podle chuti přidejte trochu soli a pepře. Salát dobře promíchejte, aby se chutě spojily.
Vznikne tak krémová konzistence, salát bude chutnat po bylinkách a hořčici. A je hotovo! Stačí už jen vzít krajíc křupavého chleba a potřít vaječným salátem, nebo jej servírovat přímo samotný.
Salát je tak výborný, že hned zmizí, ale pokud vám přece jen trochu zbude, nic si z toho nedělejte. Zbytky skladujte v lednici ve vzduchotěsné nádobě. Takto by měly vydržet až tři dny.
Zkuste experimentovat
Uvedený recept je pouze základní vaječný salát, který si můžete dle libosti ozvláštnit a vytvořit si tak svou oblíbenou variantu.
Zkuste experimentovat a přidat například nadrobno nakrájenou červenou papriku, která dodá salátu krásnou barvu, nebo třeba nakládané okurky.
Zajímavou chuť můžete vytvořit přidáním jemně nasekaného celeru. A pokud holdujete ostřejším chutím, nahraďte červenou papriku její pálivější verzí či přidejte nastrouhaný ostrý sýr. Co se týče bylinek, můžete recept osvěžit použitím kopru, který salátu dodá i nezaměnitelnou vůni.
Zdroj: tastingtable.com, tasteofhome.com, en.wikipedia.org
Autor: Silvie Grulichová