Srpen je měsícem cuket. Možná i vy jich máte doma bohatou úrodu a už pomalu nevíte, co s nimi. Známá česká zpěvačka Helena Vondráčková má pro vás skvělý recept na cukeťák na plech. Peče ho každé léto a vy nyní můžete taky.
Cuketová úroda je v srpnu doslova v plném proudu. Pokud potřebujete inspiraci na něco dobrého, v čem zužitkujete cuketu, pak jste tady správně.
Skvělá zpěvačka a nadšená kuchařka
Když se řekne Helena Vondráčková, většina lidí si okamžitě představí jednu z nejznámějších českých zpěvaček.
O Heleně byste ale měli vědět, že je to nejen skvělá zpěvačka, jejíž hity zná asi úplně každý, ale také báječná a nadšená kuchařka.
Vyzkoušejte její osvědčený a také oblíbený recept na slanou nádivku z cuket, které Helena přezdívá australský cukeťák.
Cukeťák podle Heleny
Chcete si doma připravit něco dobrého na zub? Něco, na čem si každoročně pochutnává i Helena Vondráčková? Pak si připravte:
- 5 cuket
- 1 velkou cibuli
- 4 mrkve
- 400 gramů eidamu
- 400 gramů šunky
- 100 ml oleje
- 5 vajíček
- polohrubou mouku
- 4 stroužky česneku
- 1 prášek do pečiva
- sůl, pepř, oregano
Nejdříve oloupejte a nastrouhejte cuketu. Přidejte nastrouhanou mrkev, oloupanou a nakrájenou cibuli a promíchejte. Teď přichází na řadu šunka pokrájená na kostičky a najemno nastrouhaný eidam.
Jakmile vše opět dobře promícháte, vyklepněte do mísy vajíčka, přidejte prolisovaný česnek a opět promíchejte. Nyní ochuťte podle sebe trochou soli, pepřem a oreganem.
Vmíchejte olej, použijte ideálně olivový. Zahustěte polohrubou moukou a práškem do pečiva tak, aby vám vzniklo krásně husté těsto.
To poté vlijte do nevymazané formy nebo do pekáčku, rovnoměrně rozprostřete a vložte do předem vyhřáté trouby na 180 °C. Pečte zhruba hodinu.
Zdroj: iReceptar, magazin.recepty.cz, ahaonline.cz
Autor: Natálie Kabourková