Jan Budař není hercem, který by si liboval ve skandálech, ale snaží se prosadit svou prací. A jako umělec má velký rozsah. Je hercem oceněným Českým lvem, dále také hudebníkem, scenáristou, a jak to tak vypadá, tak se rozhodl po vzoru jiných herců také malovat.
Budař si po uvedení svého filmu dopřál dovolenou
Na svém instagramovém profilu se Budař pochlubil nejen dechberoucím výhledem do krajiny ze své „pracovny“, kde se nechal inspirovat múzou a vytvořil obraz, ale ukázal také jídlo, za které svým dílem zaplatil. Možná si dotyčný kuchař myslel, že vaří pro známého malíře, a obraz tak dobře zpeněží. Možná jednou ano, až se náš oblíbený herec v tomto oboru proslaví.
Zatím to vypadá, že teď pracuje hlavně na kariéře režiséra a scenáristy. Nedávno totiž představil svou pohádku, kterou vymyslel a natočil. A samozřejmě se obsadil do hlavní role.
A jaká je albánská kuchyně?
Kořeny albánské kuchyně byly ovlivněny především kuchyní italskou, tureckou a řeckou. Pokrmy jsou lehké a voňavé, plné bylinek, chilli papriček, česneku. Hodně často je v jídelníčku místní zelenina a dary vylovené z moře. Prim hraje samozřejmě olivový olej.
Moře jsou v Albánii hned dvě. V severní části je Jadran a v té jižnější Jónské moře. Albánie má však i hory a tam je kuchyně o trochu jiná. Lidé zde vsází hodně na maso, rádi si dopřejí uzené a nakládanou zeleninu a střeva a hlavy zvířat zpracují do místních lahůdek. Po celé Albánii jsou nedílnou součástí kuchyně regionální mléčné výrobky a všude je na stole chléb a alkoholické nápoje.
Pro Albánce je hlavním jídlem oběd, často tvořený jídlem z pomalu vařeného masa, a k němu se podává spousta zeleniny. V pobřežních oblastech jídlu vévodí mořské plody.
Albánci nabízejí tradiční kuchyni, která je zdravá a chutná
To, co se dnes prosazuje jako moderní kuchyně, tedy čerstvé regionální suroviny, farmářské produkty bez chemie a jednoduchá jídla, je v Albánii zakořeněnou tradicí. I když důvody ekologického zemědělství jsou jiné.
Farmáři nemají prostředky na pesticidy a podobné vymoženosti, které se staly součástí vyspělého zemědělství.
Budař si k oddechu vybral krásné místo a dobrého kuchaře
Velice oblíbené jsou zde škeble, a právě tuto dobrotu s těstovinami si Jan Budař dopřál. Jídlem se pochlubil i na svém instagramu s tím, že mu vařil výherce kulinářské soutěže MasterChef Albánie.
A určitě ochutnal celou řadu dobrot
Budař určitě také ochutnal grilované maso, protože to je v Albánii velice populární. Tradičně se nejvíce griluje skopové, protože pastevectví je neodmyslitelně s touto zemí spjaté. To ovšem neznamená, že na jídelníčku není vepřové nebo telecí.
Ryby jsou v zemi také oblíbené, a to nejen ty z moře, ale i sladkovodní. Na talíři tak často končí mořský vlk, pražma, štika, parmice a úhoř, stejně jako krevety, humři a slávky. Dokonce není velký problém najít restaurace, kde podávají žabí stehýnka. V některých regionech patří dokonce k místním specialitám.
Přestože se může zdát, že maso a ryby vévodí, zelenina je u každého jídla samozřejmostí a saláty jsou velmi pestré a chutné, podobně jako v Řecku a Itálii.
Pokud chce Jan Budař vědět, jak chutná Albánie, měl by zkusit skopová žebírka na grilu, paprikovou smetanovou omáčku s vnitřnostmi zvanou ferges a skopové masové kuličky gofta.
Zdroj: Instagram, Wikipedie, janbudar.cz, Rady na cestu
Autor: Lída Kropáčková