Svíčková je považována za základ české kuchyně a její příprava za opravdový kulinářský um. Jenže jak to tak bývá, nic netrvá věčně. Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich si totiž myslí, že naše národní jídlo brzy zmizí v propadlišti dějin.
Zastaralé jídlo
Svůj názor na svíčkovou a její budoucnost sdělil Zdeněk Pohlreich portálu iDNES. Českou národní omáčku považuje za jídlo minulého století, které se nehodí k současnému životnímu stylu.
Nejen v zahraničí totiž přibývá těch, kterým není jedno, co jí. A svíčková s houskovými knedlíky opravdu není moc zdravé jídlo. Za vzor proto šéfkuchař dává francouzskou, španělskou nebo italskou kuchyni, kde podle něj najdeme lepší, zajímavější a také zdravější pokrmy.
„Podle mne je zásadní finta v tom, abychom jedli méně, ale chuťově výraznější, hlubší jídla. Ty vám spolehlivě nahradí objem. Proč mám do sebe soukat tunu knedlíků bez chuti, což jsou v podstatě housky s moukou? To mi připadá jako taková naše divná třetí cesta.“
Známý šéfkuchař míní, že by česká kuchyně měla více přejímat vlivy ze zahraničí a smířit se s tím, že se nikdy nestane světovou.
Svíčková podle Pohlreicha
Protože ji však hosté vyžadují, vaří Pohlreich svíčkovou navzdory svému mínění. Chcete-li si připravit svíčkovou podle Pohlreicha, připravte si:
- 800 g pravé hovězí svíčkové
- 50 g špeku
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1 celer
- 1 cibuli
- Máslo
- 10 kuliček celého pepře
- 4 kuličky nového koření
- 2 bobkové listy
- sůl
- mletý pepř
- citrónovou šťávu
- 200 ml smetany ke šlehání
- mléko na rozředění
- trochu hladké mouky na zahuštění
- cukr
- hořčici
Svíčkovou očistěte, osušte a ze všech stran osolte a opepřete. Pomocí nože prošpikujte svíčkovou slaninou zbavenou kůže. Očistěte celer, mrkev a petržel, omyjte je a nakrájejte na kostičky. Nadrobno nakrájejte jednu cibuli střední velikosti.
Na pánvi na rozehřátém másle osmahněte ze všech stran svíčkovou. Přidejte nakrájenou zeleninu. Po upečení svíčkovou vyjměte a dejte bokem. Na zeleninu použijte i slaninu, která zbyla z prošpikování. Do omáčky přidejte nové koření, černý pepř, bobkové listy, trochu cukru a lžíci hořčice.
Hovězí maso i zeleninu přemístěte do pekáče, podlijte horkou vodu a pečte při 180 °C. Po čtvrt hodině snižte teplotu na 150 °C a pečte zhruba hodinu až hodinu a půl. Podle potřeby zeleninu podlévejte. Poté zeleninu rozmixujte, přidejte smetanu, nařeďte mlékem, dochuťte solí, citronovou šťávou nebo cukrem.
Zdroj: iDNES, jaktak.cz, iReceptář, AAzdraví
Autor: Dominika Jandorová