Na obrazovky se právě vrací nejprestižnější kuchařská show a s ní také osvědčená trojice porotců. Jan Punčochář je jedním z nich. Kromě toho je také vyhlášeným gurmánem, šéfkuchařem a majitelem restaurace.
Jídlo jako vášeň
Jan Punčochář není moc upovídaný a působí velmi skromně. Jeho jméno má však v české gastronomii zvuk. Šéfkuchař se netají tím, že jídlo je jeho celoživotní vášní. Vaří už odmala a nadšení pro kreativitu si udržel celé roky.
Chuť k jídlu se podepsala na jeho postavě
S nadsázkou se považuje také za největšího odborníka na hubnutí, ale ještě donedávna tvrdil, že sám to nikdy neudělá. Vášeň pro jídlo byla mnohem silnější. O dietách tak uměl pohovořit, radil ostatním a tvrdil, že ví, jak na to.
Když lidé tloustli, Punčochář hubl
Změna přišla v období pandemie, kdy se celý národ zavřel doma a i běžně štíhlí lidé si stěžovali, že kila jdou nahoru a nejde to zastavit. Jan Punčochář byl výjimkou. Když se dostal z kuchyně v restauraci, zhubl neuvěřitelných 25 kilogramů.
Za úbytek váhy nemohla nějaká drastická dieta, kterých za celý život vyzkoušel nespočet. Nikdy se výrazný výsledek nedostavil. Během účasti v porotě se ale setkal s amatérským kuchařem, který se právě problémem vhodného stravování zabýval a ten mu pomohl pochopit, v čem je jeho problém. Musel se začít hýbat. Začal běhat, jezdit na kole a posilovat. A samozřejmě musel udělat nějaké změny ve svém jídelníčku a zařadit do něj lehčí jídla.
Doporučuje studené polévky
Pro letní období známý šéfkuchař doporučuje studené osvěžující polévky, které se většinou ani nemusí vařit a konzumují se dobře vychlazené. Navíc mají čerstvé suroviny výborné nutriční vlastnosti.
V naší kuchyni ještě nejsou tak úplně běžné, ale s letním počasím, které je každým rokem teplejší, se mohou stát běžnou součástí našeho jídelníčku. Dnes jsou populární ve Španělsku, Turecku nebo Bulharsku.
Ze Španělska pochází nejznámější studená polévka – rajčatové gaspacho, jehož základem jsou čerstvá rajčata, česnek a olivový olej. Existují stovky variant gaspacha, a tak si každý najde chuť, která mu vyhovuje.
Rád s kolegy objevuje nové talenty v kulinářské show
O Janu Punčochářovi se říká, že umí popsat jídlo tak, že jeho vůně mohou cítit i diváci u televizních obrazovek. Určitě je tedy tím správným porotcem pro soutěž ve vaření. Když nehodnotí soutěžící, stará se o svou restauraci. Pokud mu to dovolí čas, rád vybírá čerstvé suroviny pro vaření a i z tohoto důvodu se mu líbí účastnit se kulinářské show, kde se soutěžící setkávají i se surovinami, které nejsou úplně běžné a dobře dostupné.
Hmyz nepatří k jeho oblíbeným jídlům
Známý kuchař není v jídle nijak extrémně vybíravý, ale nemá moc rád tepelně upravená rajčata a vyhýbá se na talíři všem formám hmyzu. Červíci a kobylky nejsou jeho gusto, přestože je samozřejmě ochutnal. Rozhodně nepatří k lidem, kteří jsou u vytržení z jídel, jako je například balut (uvařené vejce se zárodkem). Když si může vybrat, volí kuchyni, kde je hodně ryb a mořských plodů, jakou mají třeba v Itálii, Španělsku, Francii nebo Portugalsku.
Autor: Lída Kropáčková