Mnoho lidí se na omeletu dívá jako na obyčejné a jednoduché jídlo. Na takovou tu klasiku, která neurazí a zároveň ani nenadchne. A to je velká škoda, protože z omelety lze poměrně snadno vykouzlit vydatnou pochoutku. Třeba k snídani.
Až příště nebudete vědět, jakým jídlem nastartovat svůj nový den, zkuste právě vaječnou omeletu. Zdravá, vydatná a chutná snídaně vás nabije energií a ještě si skvěle pochutnáte.
Omeleta – základní recept
Kdekdo by řekl, že na omeletě přece nelze nic zkazit. Že je to tak jednoduchý pokrm, kdy stačí suroviny smíchat, nalít na pánev a počkat na výsledek.
Neuškodí ale znát základní recept. Na jednu porci potřebujete dvě vajíčka, která vyšleháte do pěny. Ochutíte solí a trochou pepře.
Na pánvi necháte rozpálit jednu lžíci oleje, nalijete na něho rozšlehaná vejce a necháte je srazit. Obrátíte, aby se omeleta osmažila z obou stran do krásné zlatohnědé barvy.
Hlavně ji nepřesušit
Asi každému už se někdy při přípravě omelety stalo, že se mu začala trhat a po chuťové stránce také nebyla nic moc.
Důvod je prostý: omeleta byla přesušená. To se projeví na její šťavnatosti a také na tom, že ji z pánve budete dostávat po několika potrhaných kouscích.
Omeleta podle šéfkuchařů
Šéfkuchaři dělají klasickou vaječnou omeletu ještě trochu jinak. Místo toho, aby rozšlehaná vajíčka nechali na rozpálené pánvi svému osudu, začnou je po nalití na pánev rychle míchat.
Míchají tak, aby nevznikaly velké kusy. V moment, kdy před sebou mají strukturu krémových vajíček, míchat přestanou, povrch omelety uhladí a nechají ji na krátký okamžik dojít.
Naplňte ji tím, co máte rádi
Z omelety, která se na první pohled může zdát nezajímavá, můžete rázem vykouzlit dechberoucí pochoutku třeba už jen tím, že ji naplníte.
A čím? To už záleží na vás a na tom, co máte rádi – nebo také na tom, co je zrovna v lednici po ruce. Zelenina, kousky salámu, klidně i sýr, zkrátka cokoli, co je vašemu mlsnému jazýčku blízké.
Zdroj: magazin.recepty.cz, primainspirace.cz, kucharkaprodceru.cz, iDnes.cz
Autor: Natálie Kabourková