Na našem jídelníčku se objevuje jen zřídka. Většina lidí kolem něho v obchodě jen projde, ani si ho nevšimne. A to je velká škoda, protože dokáže mile překvapit jak svou chutí, tak i způsoby, kterými se dá využít.
Co vy a patizon? Jste kamarádi, nebo se vůbec neznáte? Není ostuda přiznat, že patříte k lidem, kteří jej ještě nikdy neochutnali. Jsme totiž přesvědčeni, že po přečtení našeho dnešního článku dáte patizonu minimálně jednu šanci.
Co je to ten patizon?
Nejdříve malé informační okénko pro ty, kteří třeba ani netuší, co to patizon je. Jde o druh dýně, přezdívá se mu létající talíř a může být zbarven do bíla nebo také do pěkné žluté barvy.
Pro svůj tvar je velmi často využíván jako podzimní dekorace, mnohem méně se pak objevuje na našich talířích. Přitom nám má hodně co nabídnout.
Co třeba? Nejenže je plný vitaminů a minerálů, ale nelze mu upřít ani pozitivní účinky na naše tělo. Je také dobré vědět, že obsahuje jen velmi málo sodíku – to ocení zejména lidé trpící srdečně-cévními problémy.
Vyzkoušejte křupavý patizon
Pokud máte rádi křupavé recepty, jeden pro vás máme a jsme si jistí, že se po něm budete olizovat až za ušima.
Na jeho přípravu budete potřebovat jeden patizon, vajíčko, stroužek česneku, mléko, sůl, hladkou mouku, strouhanku, trochu parmazánu a olej.
Patizon nejdříve nakrájejte na cca 1 cm silné plátky, oloupejte a zbavte zrníček. Osolte, nechte pustit vodu a poté osušte.
V misce rozšlehejte vejce s mlékem a prolisovaným česnekem. Strouhanku smíchejte s trochou pepře, mleté papriky a strouhaným parmezánem. V této směsi poté obalte kousky patizonu. Vyskládejte je na plech vyložený pečícím papírem, lehce pokapejte olejem a vložte do předem rozehřáté trouby na 200 °C, kde je pečte cca 15 minut. Podávejte je s oblíbeným dipem.
Patizonové placičky
A jelikož se dá s patizonem v kuchyni pracovat na mnoho způsobů, přidáme ještě recept na výborné patizonové placičky. I ty totiž musíte vyzkoušet.
Jak na ně? Nejdříve patizon oloupejte, vydlabejte z něj dužinu a nakrájejte ho na cca 2 cm široké plátky. Brambory a cuketu oloupejte a společně s patizonem všechny suroviny nahrubo nastrouhejte. Nechte chvíli odležet, vymačkejte přebytečnou vodu, pak přidejte vajíčka, prolisovaný česnek, oblíbené koření a pepř a sůl. Vše společně promíchejte. Do směsi můžete přidat i nakrájený salám nebo třeba slaninu na kostičky. Na pánvi rozpalte trochu oleje a tvořte asi 5 cm velké placky, které nechte opéct z obou stran dozlatova.
Zdroj: rehabalitiace.info, makova-panenka.cz, toprecepty.cz, receptynakazdyden.cz
Autor: Natálie Kabourková